Diospyros kaki L. Ebenaceae'da bir difenolazın ve etkinliğinin incelenmesi
Investigation of a diphenolase and its activities in Diospyros kaki L., Ebenaceae'da
- Tez No: 139170
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SAADETTİN GÜNER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Diospyros kaki, Difenolaz, Polifenol oksidaz, Trabzon hurması, Metabisülfit, Ebenaceae, Diospyros kaki, Diphenolase, Polyphenoloxidase, Persimmon, Metabisulfite, Ebenaceae VI
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 69
Özet
ÖZET Bitki polifenol oksidazlarıları bakır içeren enzimler olup oksijen varlığında, monofenollerin o-difenollere hidroksilasyonunu, o-difenollerin de o-kinonlara yükseltgenmesini katalizlerler. Trabzon hurması (Diospyros kaki L.)'nda polifenol oksidaz erıziminin katekol, 4-metilkatekol, L-3,4-dihidroksifenilalanin ve 3-(3,4-dihidroksifenil)propanoik asit substratlarına karşı difenolaz aktivitesi optimum pH, optimum sıcaklık, pH kararlılığı, ısıl kararlılık, kinetik parametreler ve PFO inhibitörlerinin bazı genel inhibitörlerine karşı davranışı kapsamlı bir şekilde karakterize edilmiştir. Trabzon hurması PFO 'sunun substrat özgünlüğü katekol ve 4-metilkatekol için en yüksek düzeyde bulunmuştur. Erızimin 4-metilkatekol substratı varlığında optimum pH'sı 7.5 olarak bulunmuştur ve enzim bu pH değerinde 4 °C'de 24 saat saklandığında aktivitesini %90'ın üzerinde korumuştur. Enzimin ısıl kararlılığıyla birlikte termodinamik parametreleri enzimin ısıya oldukça duyarlı olduğunu desteklemiştir. PFO tarafından katalizlenen 4-metilkatekolün oksidasyonu elde edilen Kt ve /50 değerlerine göre özellikle askorbik asit ve sodyum metabisülfit başta olmak üzere sodyum azid ve benzoik asidin tamamı tarafından inhibe edilmiştir. Bu dört PFO inhibitörlerinin inhibisyon verileri askorbik asit, sodyum azid ve sodyum metabisülfitin yarışmasız inhibitörler, benzoik asitin ise yarışmalı bir inhibitor olduğunu göstermiştir. Ayrıca, kinetik verilerden elde edilen Hill grafiğinden her bir substrat için Hill sabitinin l'e yakın bulunarak enzimin tek bir substrat bağlanma bölgesine sahip olduğu ve dolayısıyla kooperativite göstermediği tespit edilmiştir. Tüm bu veriler, Trabzon hurmasında mevcut bulunan yüksek difenolaz aktivitesinin diğer bitki polifenol oksidazlarına benzer özelliklere sahip olduğunu desteklemektedir.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Investigation of a Diphenolase and Its Activities in Diospyros kaki L., Ebenaceae Plant polyphenol oxidases are copper enzymes catalyzing hydroxylation of monophenols to o-diphenols and the oxidation of o-diphenols to o-quinons in the precense of oxygen. A diphenolase from persimmon fruits {Diospyros kaki L.) active against catechol, 4-methylcatechol, L-3,4-dihydroxyphenylalanine and 3-(3,4-dihydroxyphenyl)propionic acid was characterized in detail in terms of pH and temperature optima, stability, kinetic parameters and inhibition behaviour toward some general PPO inhibitors. The substrate specificity of the persimmon PPO was very high for catechol and 4-methylcatechol. The enzyme was extremely stable at its optimum pH of 7.5 in the presence of 4-methylcatechol as the substrate and it retains over 90% of its original PPO activity after 24 h of incubation at 4 °C at that pH. Thermal properties of the persimmon enzyme together with thermodynamic parameters support that the persimmon enzyme is very heat sensitive. According to K\ and /50 data ascorbic acid, sodium metabisulfite, sodium azide and benzoic acid all inhibited the 4-methylcatechol oxidation by persimmon PPO indicating its sensitivity toward the general PPO inhibitors especially to ascorbic acid and sodium metabisulfite. The inhibition data with four PPO inhibitors indicate that ascorbic acid, sodium azide and sodium metabisulfite act as uncompetitive, and benzoic acid as a competitive inhibitor. Moreover, the Hill plots for each substrate with Hill constants nearly equal to 1 have indicated that there is only one binding site for the substrates with no cooperativity. All the data support the presence of a highly active diphenolase in persimmon fruits {Diospyros kaki L.) having similar properties to other plant polyphenoloxidases.