Analysis of UV-induced dehydrochlorinated PVC (with hydroquinone) using direct pyrolysis mass spectrometry (DPMS), TGA, UV-VIS-NIR and FTIR techniques
UV etkisiyle dehidroklorinasyona uğramış HQ içerikli PVC'nin direkt piroliz kütle spektrometri (DPMS), TGA, UV-VIS-NIR ve FTIR teknikleriyle analizi
- Tez No: 139300
- Danışmanlar: PROF. DR. ŞEFİK SÜZER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Poli(vinü klorür), PoIy(viniI asetat) (PVAc), PVC-ko-PVAc, hidrokinon, polianilin, foto bozunma, DPMS, TGA, UV-Vis-NIR, FTIR. vn, Polyvinyl chloride) (PVC), Poly(vinyI acetate)(PVAc), PVC-co-PVAc, hydroquinone, polyaniline, photodegradation, DPMS, TGA, UV-Vis-NIR, FTIR
- Yıl: 2003
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Mühendislik ve Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 85
Özet
ÖZET UV ETKİSİYLE DEHİDROKLORİNASYONA UĞRAMIŞ HQ İÇERİKLİ PVC'NİN DİREKT PİROLİZ KÜTLE SPEKTROMETRİ (DPMS), TGA, UV-VIS-NIR VE FTIR TEKNİKLERİYLE ANALİZİ ERCAN AVCI Kimya Bölümü Yüksek Lisans Tezi Tez Yönericisi: Prof. Dr. Şefik Süzer Temmuz 2003 Poli(vinil klorür) (PVC) ısı ve ışığa maruz kaldığında kolayca HC1 kaybederek bozunur. Bu olayın mekanizması bilinmektedir ve zip (fermuar) mekanizması olarak adlandırılır. Dehidroklorinasyon sonucunda polien olarak adlandırılan konjüge yapılı parçacıklar oluşur. PVC'nin bozunmasında temel ürün HC1 olduğundan, bu polimer 'in-situ' (yerinde) asit verici olarak da kullanılabilir. PVC matriksine hidrokinon (HQ) eklenmesiyle PVC polimerinin 312 nm de bozunması hızlanır. Bu çalışmada DPMS ve TGA tekniklerinin yanında UV-Vis-NIR ve FTIR tekniklerini kullanarak fotodehidroklorinasyonun PVC polimerinin ısı ve malzeme özelliklerine etkileri incelendi. Buna ek olarak, PVC'nin yanında poli(vinil asetat) (PVAc)'ın, bu iki polimerin karışımlarının ve kopolimerlerinin foto bozunması ve bunların PANI ile karıştırılmış örnekleri önceki çalışmaya benzer olarak araştırıldı. UV ışığınına maruz kalmiş PVC 'den HC1 çıkışı UV ışığına maruz kalmamiş PVC 'ye göre değişik bir karakter sergiler. Hem DPMS, hem de TGA PVC'nin 312 nm de VIbozunmasının HQ katılımıyla hızlandığını doğrulayan sonuçlar vermiştir ve bu örnekler en düşük HC1 bozunma başlangıç sıcaklığına sahiptir (140 °C). HQ'nun etkisi kopolimerin 312 nm de bozunmasında sıradışı bir farklılık sergilememiştir. UV etkisiyle bozunmuş kopolimerin düşük bozunma başlangıç sıcaklığına sahip olması, uzun konjüge yapılı polienlerin elde edilmesi için ümit verici olabilir ve polimer iskeleti yaklaşık 220 °C'den sonra parçalanmaya başladığından, bu kopolimer PVC'ye bir alternatif olabilir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT ANALYSIS OF UV INDUCED DEHYDROCHLORINATED PVC (WITH HYDROQUINONE) USING DIRECT PYROLYSIS MASS SPECTROMETRY (DPMS), TGA, UV-VIS-NIR AND FTIR TECHNIQUES ERCAN AVCI M. S. in Chemistry Supervisor: Prof. Dr. Şefik Süzer July 2003 Poly(vinyl chloride) (PVC) degrades easily upon heat and light exposure via loss of HC1. The mechanism of this process is well understood, known as the zip mechanism and the dehydrochlorination results in conjugated segments, polyenes. It is also possible to utilize PVC polymer as an in-situ acid donor since the main degradation product is HC1. Addition of hydroquinone (HQ) into PVC matrix sensitizes the photodehydrochlorination of PVC at 3 12 nm. In this study the effects of photodehydrochlorination on thermal and material properties of PVC were investigated using DPMS and TGA as well as UV-Vis-NIR and FTIR techniques. In addition, the photodegradation of PVC/PVAc blend, copolymer (PVC-co- PVAc) and PVAc were similarly investigated. Dehydrochlorination of the polymers resulting from UV-exposure were also investigated for doping of PANI in blends. HC1 evolution behavior of the UV dehydrochlorinated PVC exhibits a characteristic property which is different from the unirradiated ones. Both DPMS and TGA results confirms the sensitization of PVC photodehydrochlorination at 312 nm by hydroquinone (HQ) resulting in a temperature onset that is the lowest (140 °C). HQ assistance upon 312 nm UV exposure is not significantly observed in the copolymer. The low temperature IVonset of UV-induced copolymer is a promising result to produce longer polyene chains, since polymer backbone starts to decompose after ca. 220 °C, using copolymer might be an alternative to PVC.