Topology design in communication networks
İletişim ağlarında yerleşke tasarımı
  1. Tez No: 139302
  2. Yazar: İLKTUĞ ÇAĞATAY KEPEK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA ÇELEBİ PINAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Ağ Yerleşke Tasarımı, Tamsayı Çoklu Akım Problemi, Tabu Araması, Kapasiteli Ağ Tasarımı. iv, Network Topology Design, Integer Multicommodity Flow Problem, Tabu Search, Capacitated Network Design. Ill
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Mühendislik ve Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 58
Özet
ÖZET İLETİŞİM AĞLARINDA YERLEŞKE TASARIMI Ilktuğ Çağatay Kepek Endüstri Mühendisliği, Yüksek Lisans Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Mustafa Ç Pınar Temmuz 2003 Bu tezde İletişim Ağlarıda Yerleşke Problemi üzerinde çalışıldı. Çalıştığımız problem Sanal Özel Ağ(VPN) sağlayıcısının problemidir. Müşteri düğümleri kümesi ve bu düğümler arasındaki trafik verildiği halde, yerleştirme ve akım gönderme maliyetlerinin toplamını en azlamayı amaçladık. Problemimizin ka pasite, derece ve gecikme kısıtları vardır. Düğümler arasındaki trafiğin farklı yollara dağıtılamaması da problemimizin bir başka özelliğidir. Problemin tamsayı programlama modelini verdikten sonra iki farkli geçerli eşitsizlik sunduk. Trafiğin yollanması için etkili bir sezgisel yöntem önerdik. Ana problemimiz içinse Tabu Araması yapan bir sezgisel yöntem geliştirdik. Sonuçlarımız ürettiğimiz alt sınırlara yakındır ve daha önce önerilen metodlara göre daha iyidir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT TOPOLOGY DESIGN IN COMMUNICATION NETWORKS İlktuğ Çağatay Kepek M.S. in Industrial Engineering Supervisor: Assoc. Prof. Mustafa Ç. Pmar July 2003 In this thesis, we study the topology design problem in communication networks. It is the problem of a Virtual Private Network(VPN) provider. Given a set of customer nodes and a set of commodities, we aim to locate links between customer nodes and route the commodities over these links. The cost to be minimized is the sum of location and routing costs. The problem has capacity, degree and delay constraints. An important characteristic of the problem is that the commodities cannot be split, therefore they must be routed over single paths. We present an integer programming formulation of the problem and introduce two sets of valid inequalities. The problem has two parts: locating links and rout ing commodities. We first analyze the commodity routing problem and propose an efficient heurisric for it. Finally we propose a heuristic method of generating good feasible solutions to our problem. The final heuristic is a Tabu Search which uses the first heuristic proposed for routing problem as a subroutine. Our results prove to be closer to the lower bounds we generate than previously proposed heuristics.