Fast multipole method for the solution of electromagnetic scattering problems
Elektromanyetik saçınım problemleri için hızlı çok kutup yöntemi
  1. Tez No: 139303
  2. Yazar: ÖZGÜR SALİH ERGÜL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. LEVENT GÜREL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Hızlı çokkutup yöntemi (HÇY), elektromanyetik saçınım, in tegral denklemleri, iteratif algoritmalar, preconditioning teknikleri. iv, Fast multipole method (FMM), electromagnetic scattering, integral equations, iterative algorithms, preconditioning techniques. m
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Mühendislik ve Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 180
Özet
ÖZET ELEKTROMANYETİK SAÇINIM PROBLEMLERİ İÇİN HIZLI ÇOKKUTUP YÖNTEMİ Özgür Salih Ergül Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü Yüksek Lisans Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Levent Gürel Haziran 2003 Gelişigüzel şekilli üç boyutlu iletken yüzeyleri içeren elektromanyetik saçınım problemlerinin çözümü için hızlı çokkutup yöntemi (HÇY) incelenmiştir. Bu yöntemin, hesapsal karmaşıklığı ve bellek gereksinimini, çözümün doğruluğundan taviz vermeden düşürdüğü bilinmektedir. Böylece, büyük problemlerin çözümü geleneksel çözüm algoritmalarına göre bilgisayar kaynaklarının daha az kullanı mıyla yapılabilmektedir. Öte yandan, HÇY'nin beklenen verimliliği, bileşenleri uygun seçilmediği sürece elde edilemeyebilir. Kullanılan integral denklemi, ite- ratif algoritma ve preconditioning tekniği uygulamanın verimliliğini doğrudan etkiler. Bunların kullanımının birbirine bağlı olmasından dolayı, verimli bir çözücünün tasarımı zorlu bir işe dönüşmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT FAST MULTIPOLE METHOD FOR THE SOLUTION OF ELECTROMAGNETIC SCATTERING PROBLEMS Özgür Salih Ergül M.S. in Electrical and Electronics Engineering Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Levent Gürel June 2003 The fast multipole method (FMM) is investigated in detail for the solution of elec tromagnetic scattering problems involving arbitrarily shaped three-dimensional conducting surfaces. This method is known to reduce the computational com plexity and the memory requirement of the solution without sacrificing the accu racy. Therefore, it achieves the solution of large problems with less computational resources compared to the other traditional solution algorithms. However, the ex pected efficiency of the FMM may not be obtained unless the appropriate choices of the components are made. The types of the employed integral equation, it erative algorithm, and preconditioning technique directly affect the efficiency of the implementations. Performances of these components are also related to each other, and their simultaneous optimization creates a challenging task in the de sign of an efficient solver.