Effect of reconfiguration on ip packet traffic in WDM networks
WDM ağlarında yeniden konfigürasyonun ıp paket trafiğine etkisi
  1. Tez No: 223262
  2. Yazar: BİLEN ÖĞRETMEN
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. AYŞEGÜL GENÇATA YAYIMLI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
  6. Anahtar Kelimeler: Yeniden konfigürasyon, Sanal Topoloji Tasarımı, WDM, Virtual Topology Reconfiguration, Virtual Topology Design, WDM
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 78
Özet
Günümüzde iletişim ağlarına erişen insan sayısı ve iletişim uygulamalarının ihtiyaç duyduğu band genişliği ihtiyacı hızla artmaya devam etmektedir. Artan trafik istekleri daha geniş band genişliği kullanımına olanak verebilen optik iletişim ağlarının tasarımını tetiklemektedir. Bir veya daha fazla sayıda optik fiberi kapsayabilen bir ışıkyolu alt katmanda yer alan optik altyapının üzerinde iletişim kanalları sağlamaktadır. Sanal topoloji tasarımı, verilen bir trafik matrisine göre bir grup ışık yolunun kurulması olarak tanımlanabilir. Trafikte meydana gelecek bir değişiklik yeniden konfigürasyon kararının alınmasına neden olabilir. Sanal topoloji yeniden konfigürasyonu, hem yeni sanal topolojinin belirlenmesini hem de bu yeni topolojiye geçişi içermektedir. Bu tez çalışmasında IP/WDM ağlarda sanal topoloji yeniden konfigürasyonunun IP paket trafiği üzerindeki etkileri incelenmiştir. Çalışma kapsamında, çeşitli yeniden kofigürasyon algoritmaları gerçeklenmiş ve Fishnet tabanlı bir IP simülatörü üzerinde test edilmiştir. Gerçeklenen sanal topoloji tasarım algoritmalarına ait paket gecikmeleri/kayıpları incelenmiş ve algoritmaların başarımları karşılaştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
Today, both the amount of people accessing communication networks and new communication applications which require high data transfer rates are exponentially increasing. Growing traffic demands triggered the design of optical communication networks which will be able to provide larger bandwidth utilization. A lightpath, which can span multiple fiber links, provides communication channels over the underlying optical communication infrastructure. Virtual Topology Design (VTD) means establishment of a set of lightpaths under a given traffic pattern. A change in traffic pattern may trigger reconfiguration decision. Virtual Topology Reconfiguration (VTR) contains determination of a new virtual topology and migration between the old and new virtual topologies. In this thesis, the effects of virtual topology reconfiguration on Internet Protocol (IP) packet traffic on IP over WDM networks were studied. Various reconfiguration algorithms were implemented and tested on a Fishnet based IP simulator. Packet delays/losses are investigated during reconfiguration procedure for performance comparison of implemented reconfiguration algorithms.