Yüzüncü Yıl Üniversitesi Zeve Kampüsü yerleşim alanının mühendislik jeolojisi
Engineering properties of soils in Zeve Campus area of Yüzüncü Yıl University
- Tez No: 139509
- Danışmanlar: PROF. DR. İLYAS YILMAZER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
- Anahtar Kelimeler: Sıvılaşma, Mühendislik Jeolojisi, kil, konsolidasyon, Liquefaction, Engineering Geology, Clay, Consolidation m
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 150
Özet
ÖZET YÜZÜNCÜ YIL ÜNİVERSİTESİ ZEVE KAMPUSU YERLEŞİM ALANININ MÜHENDİSLİK JEOLOJİSİ SELÇUK, Levent Yüksek Lisans Tezi, Jeoloji Mühendisliği Anabilim Dab Tez Danışmanı: Prof.Dr. İlyas YILMAZER Mart 2003, 135 sayfe Bu çalışma, Yüzüncü Yıl Üniversitesi kampus alanında yüzeylenen zemin birimlerinin jeo-mühendislik özelliklerinin belirlenmesi amacı ile yüksek lisans tezi olarak yürütülmüştür. Bahsedilen amaca yönelik olarak, daha önceki dönemlerde açılmış olan 12 adet jeoteknik sondajlara ek olarak 31 adet jeoteknik sondaj yapılmış, bu sondajlardan sağlanan örselenmiş ve örselenmemiş örnekler üzerinde uluslararası standartlara uygun olarak laboratuar deneyleri gerçekleştirilmiştir. Buna göre, çalışma alanındaki zeminler göl ve akarsu ortamına özgü özellikler taşımaktadır. Kampus alam zeminlerinin ince taneli düzeylerinde kil minerali olarak simektit baskındır. Simektiti sırası ile kaolinit ve paligorskit izlemektedir. Kampus alanındaki çökellerin ince taneli düzeylerinin tane özgül ağırlık değerleri, 2.62 ile 2.79 arasında değişmekte olup, ortalama 2.74 olarak belirlenmiştir. Çalışma alanındaki çökeller yaklaşık olarak % 2 çakıl, % 34 kum, % 38 silt ve % 26 kil birimlerden oluşturmaktadır. Çökellerin kıvam limitleri ve indeks değerleri ise, ortalama olarak, LL=% 50, PL=% 22, Ip=% 28, Wg=%31, A=0.89 düzeyindedir. İnce taneli düzeylerinden alman örselenmemiş örnekler üzerinde belirlenen diğer indeks özellikler ise, ortalama olarak, yn=1.92 g/cm3, n=0.41, e=0.70, Wn=% 27 ve Sr=% 77 'dir. Birleşmiş zemin sınıflamasına göre, kampus alanındaki ince taneli düzeylere ait zeminlerin % 67' si CH (plastisitesi yüksek inorganik kil), % 32' si CL (plastisitesi düşük inorganik kil) ve % 1 ' i ML (plastisitesi düşük inorganik silt) grubuna girmekte olup, aktivite açısından normal aktif ve çoğunlukla şişme potansiyeli yüksek ve çok yüksektir. Çalışma alanında temel sömellerinin üzerine oturduğu ince taneli düzeylerin çok farklı kalınlıklara ve şişme potansiyeline sahip olması, temellerde farklı oturma ve şişme özelliğinden kaynaklanan deformasyonlar oluşturmaktadır. Yapılan arazi ve laboratuvar çalışmaları sonunda literatürde“ Eski Göl ve Akarsu Çökelleri”olarak bilinen istifin kendi içerisinde farklı düzeylere ayrıldığı saptanmıştır. Ulaşılabilen derinlikler içerisinde istif 4 farklı sedimantolojik fazda çökelen kırıntılı bir istif özelliği sunmaktadır. Bu fazlar, Göl Çökelleri, Akarsu-Göl Çökelleri, Plaj Çökelleri ve Güncel Akarsu Çökelleridir. Bu fazlara ait düzeyler tanımlanmış, bunlara ait ayrıntılı jeo-mühendislik özellikler belirlenmiş ve çalışma alanının 1/5000 ölçekli mühendislik jeolojisi haritası oluşturulmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT ENGINEERING PROPERTIES OF SOILS IN ZEVE CAMPUS AREA OF YUZUNCU YİL UNIVERSITY SELÇUK, Levent MSc, Department Of Geological Engineering Supervisor: ProfiDr. tlyas YILMAZER March 2003, 135 pages The aim of this study is determining the geo-engineering properties of geological units which spread out at Yuzuncu Yıl University Zeve Campus area for MSc thesis. Due to the aim, the geological map of the area was prepared using data from present 12 previous drilling and new data which was collected from 31 geotechnical drilling. Many disturbed and undisturbed samples were collected from geotechnical drillings and index properties, consolidation characteristics were determined on these samples by laboratory experiments in accordance with the related hiternatinal Standarts. The geotechnical datas and field observations indicated that the campus area soil posses the characteristics of lacustrine and fluvial environment Smectite appears to be dominant clay mineral, m addition to kaolinite and paligorskite in less quantity. The average grain size of campus area composed of % 2 conglomerate, % 34 sand, % 38 silt and % 26 clay size material. The average specific gravity of soil particles is 2.74. Average atterberg limits and index properties are LL=% 50, PL=% 22, Ip=% 28, Wg=%31, A=0.89, yn=1.92 g/cm3, n=0.41, e=0.70, Wn=% 27 ve Sr=% 77. According to unified soil clasification system, % 67 is CH, % 32 is CL and % 1 is MH group. They are normally active and have high and very high swelling potential. The difference in the thicness of clay layers and swelling potential cause different deformations in study area. As a result, the sediments were distinguished in to 4 different sedimentory phase which called“ Old lacustrine and river deposits”before. These phases were defined with their proparties and 1/5000 scaled geo-engineering map of campus area was prepared.