Van şehir merkezinde kahvaltı salonlarında tüketime sunulan kaymakların duyusal, mikrobiyolojik, fiziksel ve kimyasal özellikleri
The Sensorial, microbiological, physical and chemical properties of cream marketed in Van city
  1. Tez No: 139535
  2. Yazar: BANU TANHAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NURHAN AKYÜZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Gıda Mühendisliği, Food Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Kaymak, koliform, yağ, asitlik, duyusal analiz, Cream, fat, acidity, coliform, sensorial analyses in
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Gıda Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 46
Özet
ÖZET VAN ŞEHİR MERKEZİNDE KAHVALTI SALONLARINDA TÜKETİME SUNULAN KAYMAKLARIN DUYUSAL, MİKROBİYOLOJİK, FİZİKSEL VE KİMYASAL ÖZELLİKLERİ TANHAN, Banu Yüksek Lisans Tezi, Gıda Mühendisliği Anabilim Dalı Tez Danışmanı: Prof. Dr. Nurhan AKYÜZ Ekim 2003, 36 Sayfa Bu çalışmada, Van şehir merkezinde tüketime sunulan kaymakların bazı duyusal, mikrobiyolojik, fiziksel ve kimyasal özellikleri saptanmıştır. Toplam 30 örnek analiz edilmiştir.Bu örneklere iki paralelli 15 farklı analiz uygulanmıştır. Örneklerin çeşitli niteliklerine ait temel istatistikler ve bunlar arasındaki ilişki düzeyini belirlemek amacıyla elde edilen sonuçlara SPSS paket programı korelasyon ve varyans analizleri uygulanmıştır. Yapılan analizler sonucunda örneklerin ortalama olarak kuru madde miktarı % 48.66, yağ miktarı %3.53, protein miktarı %8.06, asitlik değeri % 0.39, pH değeri 6.34, Lipoliz değeri 3.14 olarak belirlenmiştir. Mikrobiyolojik analiz sonuçlarına göre ise; örneklerin ortalama Toplam canlı bakteri sayısı log 7.04 kob/g, Laktik asit bakteri sayısı log 4.99 kob/g, Maya-küf sayısı log 2.95 kob/g, Koliform grubu bakteri sayısı log 5.41 kob/g, Escherichia coli sayısı 142.86 kob/g olarak tespit edilmiştir. Bu çalışmada koliform grubu bakteriler, maya - küf ve toplam canlı bakteri sayılarının krema standardında belirtilen sınırları aştığı anlaşılmıştır. Kaymak örneklerinin asitlik ve yağ içerikleri ilgili mevzuatta yer alan değerlere uygundur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE SENSORIAL, MICROBIYOLOGICAL, PHYSICAL AND CHEMICAL PROPERTIES OF CREAM MARKETED IN VAN CITY In this study, the sensorial, microbiyological, physical and chemical characteristics of cream produced and marketed in Van city were examined. Totaly 30 cream samples were analysed. Analiyses of variance was performed on data obtained and relationship between the properties was evaluated with SPSS packet program. According to the results, the mean dry matter, fat, protein contents and acidity degree of cream samples were 48.66 %, 35.30 %, 8.06 %,0.39 % respectively. The average plate count number of total microorganizm of cream samples was 7,04 log / g. The average lactic acid bacteria count was 4.99 log / g. The mean mould and yeast number was found as 2.95 log/ g. Escherichia coli number was found as 142.86 g. It was understood from the stady that the plate count number, coliform organism number, mould and yeast numbers of cream were higher than values of food Regulation and cream standart in Turkey. The fat content and acidity degree of cream samples were appropiate for Turkish Food Regulation and standarts.