Beta-diketonlardan türeyen N-aminopirimidin schiff baz komplekslerinin sentezi ve bazı özelliklerinin incelenmesi
Synthesis and investigation some their properties of the pyrimidine amine schiff base complexes derived beta-dicetons
  1. Tez No: 139534
  2. Yazar: MEHMET EMİN HACIYUSUFOĞLU
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MEHMET SÖNMEZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Heterosiklik schiff bazı, Substitue asetilaseton ve chiff bazı kompleksleri
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 40
Özet
ÖZET P-DİKETONLARDAN TÜREYEN N-AMİNOPİRİMİDİN SCHİFF BAZ KOMPLEKSLERİNİN SENTEZİ VE BAZI ÖZELLİKLERİNİN İNCELENMESİ HACIYUSUFOĞLU, Mehmet EMİN Yüksek Lisans Tezi, Kimya Anabilim Dalı Tez Danışmanı : Yrd-Doç Dr. Mehmet SÖNMEZ Eylül 2003, 43 Sayfa Bu çalışmada asetilaseton ile l-amino-5-benzoil-4-fenil-lH primidin-2- n'dan elde edilen, Schiff bazlarının Cu(H), Co(II), Ni(H) ve Zn(II) metal kompleksleri sentezlendi. Bu kompleksler elementel analiz, termal anliz, UV spektrumu, İR spektrumu, H NMR spektrumu, molar iletkenlik ve magnetik moment ölçümü değerleri ile karakterize edildi. Bütün kompleksler oktahedral yapıya sahiptir ve elektrolitik özellik göstermemektedir. Ayrıca Escherichia coli, taphylococcus aureus ve Bacillus subtilis bakterilere karşı metal komplekslerin ve gandın biyolojik aktiviteleri rapor edildi.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT SYNTHESIS AND INVESTIGATION SOME THEIR PROPERTIES OF THE PYRIMIDINEAMINE SCfflFF BASE COMPLEXES DERIVED p- DİCETONS HACIYUSUFO?LU, Mehmet Emin Master Thesis, Chemistry Mainsciense Branch Supervisor : Asst Prof.Dr. Mehmet SÖNMEZ September 2003, 43 Pages In this studies, Cu(II), Co(II), Ni(II) and Zn(II) metal complexes have been synthesized from the Schiff base derived from acetylaceton and l-amino-5-benzoyl- 1-phenyl-lH pyrimidine-2-one These complexes have been characterized by slemental and thermal analyses, electronic, IR and *H NMR spectra, molar :onductivity and magnetic moment measurements. All of the complexes exhibit >ctehedral geometry and show non-electrolytic behavior. The biological activity of he ligand and its metal complexes against the bacteria Escherichia coli, staphylococcus aureus and Bacillus subtilis are also raported. Keywords. Heterocyclic schiff base, Substituted acetylaceton and Schiff )ase complexes. m