Van ilinde biyoloji öğretmenlerinin biyoloji öğretiminde karşılaştıkları zorluklar
Difficulties that biology teachers meet while teaching biology in Van
  1. Tez No: 139536
  2. Yazar: GALİP DURMUŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET KOYUNCU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Eğitim ve Öğretim, Biology, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Biyoloji öğretimi, Biyoloji Öğretimindeki Zorluklar, Ortaöğretimdeki Bölgesel Farklılıklar, Teaching Biology, Difficulties in teaching Biology, Social and regional differences in secondary and high schools education. in
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ortaöğretim Fen ve Matematik Alanları Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Biyoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 102
Özet
ÖZET VAN İLİNDE BİYOLOJİ ÖĞRETMENLERİNİN BİYOLOJİ ÖĞRETİMİNDE KARŞILAŞTIKLARI ZORLUKLAR DURMUŞ, Galip Yüksek Lisans Tezi, Orta öğretim Fen ve Matematik Alanları Eğitimi Biyoloji Ana Bilim Dalı Tez Danışmanı: Prof. Dr. Mehmet KOYUNCU Aralık 2003, 92 Sayfa Bu tez çalışmasının amacı, Van merkez ve ilçelerindeki ortaöğretim kurumlarında görev yapan biyoloji öğretmenlerinin biyoloji öğretiminde karşılaştıkları zorlukları belirlemektir. Veri toplama amacı ile 25 soru içeren bir anket uygulaması yapılmıştır. Anket, genel olarak il merkezinde ve ilçelerdeki düz liselerde, süper liselerde ve çok programlı liselerde görev yapan biyoloji öğretmenlerine uygulanmıştır. Yapılan ankete verilen cevapların değerlendirilmesi sonucunda, biyoloji öğretmenlerinin karşılaştıkları sorunların başlıcaları şunlardır; 1. Bölgesel farklılıkların (araç, gereç, imkan ve sosyal çevre farklılıkları) fazla olması. 2. Laboratuar araç ve gereçlerinin tam olarak temin edilememesi. 3. Biyoloji programındaki amaçların günlük hayattaki yerinin az olması ve amaçları gerçekleştirecek şartların tam olmaması. 4. İlköğretimden gelen öğrencilerin bilgi birikimi bakımından yetersiz olması. 5. Ailelerin, okula ve öğrencilere karşı yeterince ilgili olmaması. 6. Biyoloji ders saatlerinin yetersiz olması. 7. Biyoloji dersi ile ilgili çevre gezi ve gözlemlerinin yeterince yapılamaması. 8. Biyoloji dersine öğrencilerin yeterince önem vermemesi. Çalışma sonucunda, öğretmenlerin büyük çoğunluğunun müfredat programı ile ilgili zorlukların yanında, sosyal, ekonomik ve bölgesel farklılıklarla ilgili zorluklarla karşılaştıkları gözükmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT DIFFICULTIES THAT BIOLOGY TEACHERS MEET WHILE TEACHING BIOLOGY IN VAN Durmuş, Galip M. Sc. Thesis, Teaching Science and Maths in Primary and High School Education, Department of Biology Supervisor : Prof. Dr. Mehmet KOYUNCU September 2003, 92 Pages In this study, it is aimed to determine the difficulties that Biology teachers meet while teaching at primary and high school level in the center of Van and in its towns. To obtain the necessary data, a questionaire of 25 questions has been applied. The questionaire has mostly been applied to the teachers of public high schools, super high schools and multi programmes high school in Van and its towns. The results of the questionaire have been evaluated and the common difficulties that the Biology teachers meet have been determined as follows; 1. That regional differences (such as; equipments tools, social and environmental factors and facilities) are high and various. 2. That most of the equipments and tools for Lab. experiments cannot be suplied. 3. That the principle aims of Biology curriculum have a little chance of being practised in daily life and there is a lack of circumstances to fulfill the goals. 4. That the students coming from primary schools lack the sufficient background knowledge. 5. That the parents of students do not have enough interest for schools and students. 6. That there are not enough Biology courses. 7. That there are not sufficient excursions and observations on theoretical Biology knowledge. 8. That the students are not enough interested in Biology courses. Finally, it has been observed that most of the teachers have great difficulties with the curriculum besides, having troubles with social, economical and regional differences.