Bazı bitki büyüme regülatörlerinden kinetin, indolbütirik asit ve indol-3-asetik asitin sıçanların karaciğer adenozin deaminaz (ADA) enziminin spesifik aktivitesi üzerine etkileri
The Effects of some plant growth regulators kinetin indole butiric acid and indole-3-acetic acid on liver adenosine deaminase specific activity in rats
  1. Tez No: 139540
  2. Yazar: ÖZKAN SUBAŞI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İSMAİL ÇELİK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Bitki büyüme düzenleyicileri, Adenozin deaminaz (ADA), Sıçan (Sprague-Dawley), Plant Growth Regulators, Adenosine deaminase (ADA), Rat (Sprague-Dawley). m
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 37
Özet
ÖZET BAZI BİTKİ BÜYÜME REGÜLATÖRLERİNDEN KİNETİN, İNDOLBÜTİRİK ASİT VE İNDOL-3-ASETİK ASİTİN SIÇANLARIN KARACİĞER ADENOZİN DEAMİNAZ (ADA) ENZİMİNİN SPESİFİK AKTİVİTESİ ÜZERİNE ETKİLERİ SUBAŞI, Özkan Yüksek Lisans Tezi, Biyoloji Anabilim Dalı Tez Danışmanı: Doç. Dr. İsmail Çelik Aralık 2003, 27 sayfa Bu çalışmada, bazı bitki büyüme düzenleyicilerinin subletal konsantrasyonda laboratuvar şartlarında sıçanların karaciğer Adenozin deaminaz (ADA) enziminin spesifik aktivitesi üzerine etkileri araştırıldı. 12 adet sıçandan (Sprague-Dawley) oluşan gruplar deneme boyunca içebildiğince 100 ppm'lik kinetin, indolbütirik asit (IBA) ve indol-3-asetik asit (1AA) uygulamasına 25 gün maruz bırakıldı. Bu sonuçlar gösterdi ki; bu bitki büyüme düzenleyicilerinin, sıçanların karaciğer Adenozin deaminaz (ADA) enziminin spesifik aktivitesi üzerinde kontrol sıçanlara göre farklı etkilere sahip olduklarını gösterdi. Sonuçlara göre; kinetin ve IBA sıçanların karaciğer Adenozin deaminaz (ADA) enziminin spesifik aktivitesini azaltırken, IAA sıçanların karaciğer Adenozin deaminaz (ADA) enziminin spesifik aktivitesinde önemli değişiklikler göstermedi. Sonuç olarak; kinetin ve indolbütirik asit (IBA) subkronik uygulamalarda toksik etkilere sahip oldukları görüldü.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE EFFECTS OF SOME PLANT GROWTH REGULATORS KINETIN INDOLEBUTIRIC ACID AND INDOLE-3-ACETIC ACID ON LIVER ADENOSINE DEAMINASE SPECIFIC ACTIVITY IN RATS Subaşı, Özkan MSc, Biological Science Supervisor: Asst. Doç. Dr. Ismail ÇELİK December 2003, 27 pages In this study, the effects of a sublethal concentration of some plant growth regulators (PGRs) on Liver Adenosine deaminase (ADA) specific activity in rats (Sprague-Dawley) were investigated under laboratory condition. 100-ppm of PGRs; kinetin, indolebutiric acid (IBA) and indole-3-acetic acid (IAA), administered orally to 12 rats (Sprague-Dawley) ad libitum for 25 days. The results indicate that; the hormon treatments caused different effects on the Liver Adenosine deaminase (ADA) specific activity in comparison to those of control rats. According to the results, while the liver Adenosine deaminase (ADA) specific activity was decreased by significantly by kinetin and indolebutiric acid (IBA), indole-3-acetic acid (IAA) didn't affect on the liver Adenosine deaminase (ADA) specific activity. In conclusion, these chemicals, kinetin and IBA have toxicological effects on the animals in subchronic treatment.