Dijital medyada mimari tasarım : Tasarımı tasarlamak
Architectural design in digital media: Designing the design
- Tez No: 139677
- Danışmanlar: PROF. DR. NECATİ İNCEOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Tasarım kuramı, eskiz, dijital medya, temsil, computational design, Design theory, sketch, digital media, temsil, computational design
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Bilgisayar Ortamında Mimarlık Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 76
Özet
Bu çalışma, son yıllarda gelişen bilgisayar ortamında tasarım kavramını, tasarım kuramı, tasarım problemlerinin yapısı, dijital medya,“computational”tasarım kavramı üzerinden irdelemektedir. 1960'lann ortalarında ortaya çıkan CAD kavramı bu zamana kadar önemli evrimler geçirdi. CAD bu zaman içerisinde, özellikle günümüzde teorik alanda artık sadece tasarlanmış yapıların ya da nesnelerin sunulduğu, basılı ya da görsel doküman haline getirildiği bir medya olmaktan çok tasarlanamn tasarlandığı bir medya haline gelmiştir. Bu durum doğası itibariyle tasarım kuramı için de bir paradigma değişimidir. Çünkü yaratılan ürün, onu yaratan öznenin veya öznelerin eseri olduğu kadar, onu yaratmak için kullanılan yöntemlerin ve sürecinde sonucudur. Tasarım yapmak için şimdiye kadar kullanılagelen geleneksel medya olan kağıttan bilgisayar ortamına geçişle, tasarımcının ürüne yönelik ustalığı ve yaratıcı güdüsünün yanında içinde tasarım yaptığı ortamla ilgili de belli yeterliliklere sahip olması hatta tasarım süreci ile ilgili alışılagelmiş metodlardan farklılaşmış yeni metodlar ve kişisel yöntemler kullanması olanaklı hale gelmiştir. Bu anlamda tasarım kuramı için genel bir bakış sunulmuş, tasarım problemlerinin yapısı ve geleneksel tasarım eğilimlerinde önemli bir yer tutan eskiz kavramı incelenmiştir. Bilgisayar ortamında tasarım kavramı konusunda bir temel oluşturmak amacıyla, dijital medyanın en temel kısıtları, bilgisayar grafiğinde biçimlerin temsil edilmesi, mimari kompozisyonu analiz etmek ve üretmek için kullanılan temel geometrik transformasyonlar gibi konular irdelenmiştir. Tasarlama kavramındaki sözkonusu değişimin özünü daha iyi kavramak için de, algoritma, mimarlık ve dil arasındaki benzerlikler, formel diller, biçim gramerleri gibi sözkonusu değişimin olagelmesine zemin hazırlayan belirli tasarım-bilişim kavramlarına da bu noktadan genel bir bakış sunulmuştur. Son bölümde ise Beraha H., Vlora O., Özdaş C.'nin katıldıkları Büyük Mısır Müzesi yarışmasının tasarım sureci incelenmiş; bu süreç içerisinde tasarımcıların geliştirdikleri metodlar ve bu metodlann mimari tasarım sürecine nasıl uygulandıkları irdelenmiştir.
Özet (Çeviri)
This thesis explores the concept of Computer Aided Design through design theory, nature of the design problems and digital media in a design computation context. CAD technologies evolved a great deal since they were first introduced in the mid 1960's. During this period, espcially nowadays, CAD and digital media are used not only for drafting but also became a design medium itself. This change is naturally a paradigm change for design theory, since, beside the designer's individual talent and work, the process and methods used for the design play an important role on the shaping of the final product. With the shift from traditional design media (pen&paper) to the digital media, designers need to have new capabilities to combine with their intuition and creativity in the process. The availability of digital media offered designers new opportunities, new methods differentiating from old traditional methods which enabled them to develop personal design strategies in the design process.. In this context, in the present study, an overview of the design theory is represented. Furthermore, the structure of design problems and the concept of sketching, which has a vital role in traditional design process are also explored. To form a basis for digitally mediated design, basic constraints of digital media, representation of new forms in computer graphics, the basic geometric transformations used for both analyzing and generating architectural composition are examined in a descriptive manner. In order to comprehend the essence of the change in design theory, the design computation concepts which form a basis for the change (algorithm, analogies between architecture and language, formal grammars and languages, shape grammars) are scrutinized. The focus of the last chapter is the design process of Grand Egyptian Museum, a competition project by Beraha H., Vlora O. and Özdaş C. Here, the methods designers developed and their applications in the process are studied.