Metallerin talaşlı şekillendirilmesinde takımın giriş ve çıkış etkileri
The Tool entry and exit effects in the chip - removal process of the metals
- Tez No: 139751
- Danışmanlar: PROF. DR. ERHAN ALTAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Süreksiz talaş kaldırma, takım ömrü, aşınma, taban oluşumu, hızlı- durdurma mekanizması, talaş oluşumları. xu, interrupted metal cutting, tool life, wear, foot formation, quick-stopping device, chip formations. xin
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İmal Usulleri Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 114
Özet
ÖZET Metallerin talaşlı işlenmesinde kesici takım ömrü en önemli konulardan birisidir. Takım yada iş parçası malzemesinde yapılan herhangi bir iyileştirme takım ömrünü arttırmaktadır. Bu türden iyileştirmelere bir temel oluşturmak amacıyla takım aşınması konusunda çok fazla çaba harcanmıştır. Frezeleme, delme, broşlama, ve tornalama gibi metallerin süreksiz talaşlı işleme yöntemlerinde takım giriş ve çıkış koşullan, takım ömrünü etkileyen önemli noktalardır. Metallerin süreksiz talaşlı işlenmesinde takım çıkışı kesme sürecinin en tehlikeli aşamasıdır. Çıkışta erken takım aşınması konusunda“taban oluşumu”nun rolü vardır. Taban oluşumu, kesici ağızdan küçük parçaların kopmasına neden olur. Deneysel çalışmada, kesici takımın çıkış etkisi araştırılmıştır. Küçük kesme derinliklerindea - Prinç 85/15 çalışma malzemesinin HSS kesici takım ile süreksiz talaşlı işlenmesinde çıkış etkisi planya tezgahında araştırılmıştır.Çıkışta talaş oluşumlarını elde edebilmek amacıyla bir hızh-durdurma mekanizması dizayn ve imal edilmiştir. Yapılan birkaç deneyde talaş oluşumları mikroskopta incelenmiş ve taban oluşumunun meydana geldiği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The cutting tool life in the chip-removal process of the metals is one of the most important matters. Any improvement due to be carried out in the tool or work material increases the tool life. In order to form up a foundation for these kinds of improvement processes, considerable efforts have been spent on the tool- wear. The tool entry and exit conditions in of the interrupted metal cutting operations such as milling, drilling, broaching and turning and so on, are the crucial points that affect the tool- life. The tool exit in the interrupted metal cutting is the most dangerous stage of the cutting process. There exists the role of“foot formation”about the early tool-wear at the exit. The foot formation may cause the“tool chipping”. At the experimental work, the exit effect of the cutting tool is researched. At small cutting depths, the exit effect of interrupted cutting of a-Brass 85/15-work material has been made on the shaping machine by a HSS cutting tool. A quick-stopping device was designed and produced in order to obtain the chip formations at the exit. The chip formations were examined on the microscope in a few tests carried out in this context, and seen that the relevant foot formation actually occurred.