The formation and consolidation of Pamiri ethnic identity in Tajikistan
Tacikistan'da Pamir etnik kimliğinin oluşumu ve güçlenmesi
  1. Tez No: 139768
  2. Yazar: SUHROBSHO DAVLATSHOEV
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. CEYLAN TOKLUOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Pamir, Tacikistan, Etnik Kimlik, Bölgeselcilik, Sovyet Milliyetler Politikası, Pamir, Tajikistan, Ethnic Identity, Regionalism, Soviet Nationality Policy IV
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Avrupa Çalışmaları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 131
Özet
Bu çalışmanın araştırma konusu Sovyet döneminde Pamir etnik kimliğinin oluşumu ve güçlenmesi süreçlerinin bölgesel dinamikler temelinde incelenmesidir. Tezin iki ana teması bulunmaktadır. İlki ilkselci ve inşacı yaklaşımları etnik grupların birbirlerinden ayrışması sürecinde karşılaştırmalı olarak değerlendirmektir, ikinci ana konu, Sovyet döneminde Pamir etnik İdrnliğinin oluşumunu ve güçlenmesini etkileyen öğeleri tarihsel süreç içinde tartışmak ve analiz etmektir. İlk konu etnisite ile bağlantılı güncel temalar etrafında odaklanırken, ikinci konu Sovyet dönemini ve bu dönemdeki Milliyetler politikalarının tartışmasını kapsamaktadır. Bu çerçevede, Sovyet döneminde Pamir kimliğinin diğer etnik kimliklerden ve genel olarak Tacik kimliğinden ayrışması sureciğinin Sovyetler sonrası dönemde giderek güçlenen Pamir kimliğine etkileri araştınlmaktadrr.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the formation and consolidation of the Pamiri people in Tajikistan. The research focuses on two topics. The first is to compare the primordialist and constructionist schools over the question of the features individuating ethnic groups. The formation of Pamiri ethnic identity during the Soviet rule was selected as a case study of this thesis. The second topic of this study is to examine the formation of Pamiri ethnic identity and the factors that contributed for its consolidation during the Soviet period. While the first topic is gathered around contemporary issues about ethnicity, the second one is based on the Soviet period with a focus on the policies about the nationality question.