Poliolefin kompozitleri ve karışımlarının elektrik yıpranma özelliklerine dış faktörlerin etkileri
The Effects of external factors on the electrical degradation properties of the composites and blends based on polyolefins
  1. Tez No: 139791
  2. Yazar: NURSEL CAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ŞAVAL V. MAMEDOV
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Poliolefinler, kompozitler, elektrik gerilim, mekanik gerilme, aynı anda etkiler, Termofluktasyon teorisi, ASTM Standart, Polyolefins, composites, electrical strength, mechanical stress, simultaneous effect, Thermofluctuation theory, ASTM Standards
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Fizik Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 127
Özet
ÖZET Tezde PP, DYPE, bunların karışım ve kompozitlerinin (PP+PP elyaf, DYPE + PP elyaf, PP+cam elyaf) büyük katkı oranında elektrik ve dinamik- mekanik yıpranma özellikleri hem tek tek faktörlerin (elektrik (E) ve mekanik (a) gerilimleri, sıcaklık (T), farklı katkılar) hem de aynı anda birkaç faktörün, bu polimerlerin yıpranma olaylarına etkileri deneysel olarak incelenmiş, sonuçların mekanizmaları dinamik- mekanik ve elektrik özelliklerin, Infrared spektrumlarının ve mikrofotoğrafların gözlenilmesi açısından tartışılmıştır. En önemli sonuçlar aşağıdakilerdir: Hem mekanik hem de elektrik yıpranmasında katkı oranına bağlı olarak özelliklerde ekstremumlar gözlenilmiş, optimal özelliğe sahip katkı miktarları bulunmuş ve olayın polimer fiziği açısından izahı verilmiştir. Polimer malzemesinin yapısındaki aşırı molekül oluşumlarının miktarı ve boyutları polimerin bütün özelliklerini ve onların değişmelerini tayin ettiği düşünülür. Katkının en etkili miktarı, onların bu oluşumların yüzeylerinde tek kat oluşturana kadar ya da polimer - polimer karışımlarında amorf bölgeleri doldurana kadardır; Sözü edilen bütün örneklerde yalnızca elektrik alanı altında yıpranmanın mekanizmasının aynı - yE\denklemine, elektrik ve mekanik gerilimler altında aynı anda kT ) W ' -(vrr+ vFS\ (W'-RF.\ denklemine tabi olduğu etkiler içinse, zaJS - r0 exp gösterilmiştir; - t0 ex.p kT j \ kT Tezde tartışılan deneysel sonuçlar endüstride büyük ölçüde kullanılan XLPE kablo malzemeleri için de uygulanmış, bu sonuçların geçerli olduğu kanıtlanmış ve elektrik alanı -sıcaklık süperpozisyon prensibinin doğruluğu ispatlanmış ve öneriler teklif edilmiştir; Yukarıdaki polimer ve polimer kompozitlerinin elektrik alanında ani delinme ve uzun süreli yıpranmanın hem bir elektrokimyasal süreç, hem de polimerde olan ve elektrodlardan geçen elektronların bombardımanı sonucu olduğu gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT In this thesis, electrical and dynamic-mechanical degradation characteristics of PP, LDPE and their blends and composites (PP+PP fibre, LDPE+PP fibre, PP+glass fibre) at high ratio of additives, both individual and simultaneous effects of a few factors on the degradation processes of these polymers are experimentaly examined and the mechanism of the results are discussed in terms of the observation of IR spectra and Microphotographs. The most remarkable outcomes are following: In both mechanical and electrical degradation depending on the amounts of additives are observed, the amounts of additives having optimal characteristics are determined and it is explained in terms of polymer physics. It is assumed that the amount and the size of supramolecular formations in polymer structure determine all of the polymer characteristics and their variations. Besides, the most effective amount of additives is seen as those create a monolayer on the surface of these formations or until they fill in the amorphous regions in polymer- polymer composites; under the effect of electrical field and it conforms the equation rE = r0 exp V It is observed that the degradation mechanism are same for all of the mentioned samples, '"^Z*) for kT ) simultaneous effect of both electrical and mechanical stresses, IK-Jytr + ZE)) (K-J3E - t0 exp Ta.E = T0 eXP kT ) \ kT is valid. The experimental results presented in the thesis, are applied to the XLPE cable materials widely used in industry, it is proven that these results are valid and the validity of superposition principle of electric field - temperature. Also some assumptions are presented. Instantenous punching and degradation caused by long term period in the electric field on the polymers and their composites mentioned above is an electrochemical process and also the results of bombardment of electrons existing in polymer, passing through electrodes.