Bazı poliolefinlerin (PE,PP) ve bunların temelindeki karışımların deformasyon özelliklerine farklı gerilim ve çekme hızlarının etkisi
The Effects of different stresses and tensile speeds on deformation properties of some polyolephines (PE,PP) and their blends
  1. Tez No: 128720
  2. Yazar: HASAN SÖNMEZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. VİLAYET ALEKBEROV
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Poliolefin, karışım, kompozit, çekme hızı, elastiklik modülü. xı, Polyolephine, blend, composite, tensile speed, elasticity modulus. Xll
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 75
Özet
ÖZET Bazı poliolefinler (DYPE ve YYPE) ve bunların temelinde olan karışımlarda (PP elyaf, Karbon siyah katkılı) deformasyon özellikleri (elastiklik modülü-E, esneklik-Ekopma ve kopma gerilimi-Qkopma ) ve bunların katkı oranına, sıcaklığa ve deformasyon hızına bağlılığı incelenmiştir. Katkı oranı arttıkça ( % 10' un üzeri) E modülünün ve Qkopma' nın artması Skopma'nın ise azalması gözlenmiştir. Bu sonuç polimer zincirlerini arasındaki karşılıklı etki kuvvetlerinin artması açısından yorumlanmıştır. Yukarıdaki özelliklerin sıcaklığa bağlılığı incelenmiş, genelde sıcaklığa bağlı olarak bu özelliklerin kötüleşmesi gözlenmiş, fakat saf malzemelerde karışımlara oranlı esnekliğin daha fazla olduğunu belirlenmiştir ki bu da sıcaklığa bağlı olarak saf malzemelerde makro moleküllerin kıvraklığının artması ile açıklanır. Poliolefinler ve bunların temelindeki karışımlarda zamana bağlı deformasyon eğrilerinin DYPE ve karışımları için doğru ve YYPE ve karışımları içinse eksponansiyel orantılıklar gözlenmiştir. Bu sonuç bu malzemelerde relaksasyon sürelerinin farklılıklar gösterdiğini ortaya koyar. Tek bir saf DYPE ve YYPE + %3.5 karbon siyah örneklerinde deformasyon özelliklerinin çekme hızına bağlılığı ( Q9, e- 9, E- 9 ) incelenmiş deneysel sonuçlar teorik olarak tartışılmış ve Qkopma ve E' nin hıza bağlılığının literatürde verilmiş denklemlere uygun olduğu gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The dependence of the deformation characteristics of some polyolephines ( modulus of elasticity -E, elongation -syjeid, and breaking stress-ayieid) and blends based on these polyolephines ( with PP fibre, carbon black) on the ratio of additives, temperature and deformation rate have been investigated. As the ratio of additives increases ( above 10 %) İt is observed that modulus (E) and a increase whereas s decreases. This result is explained in terms of the increase in the mutual effective -forces-between chains of polymer. The dependence of above-mentioned properties on temperature was examined. It was observed that these properties deteriorated, but the elasticity of the pure materials became higher compared with that of mixed materials. It was explained with the increase in the flexibility of macromolecules in the pure materials depending on the temperature. In polyolephines and blends based on them, the linear proportionality in the time depending deformation curves of LDPE and their blends, exponential proportionality in those of HDPE and their blends were observed. This result states that the relaxation times show differences in these materials. The dependence of the deformation properties of pure LDPE and HDPE + 3.5 % carbon black samples on tensile rate (a-9, e-9, E-9) were examined, the experimental results were discussed theoretically and it was shown that the dependence of cryieid and E on the rate consistent with the equations given in the literature.