Bir titreşim tablasının hidrolik sisteminin kontrolü
Control of a shaking table's hydraulic system
- Tez No: 139818
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İSMAİL YÜKSEK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Sismik titreşim tablası, deprem simülatörü, hidrolik modelleme, simülasyon, kontrol, bulanık mantıklı kontrol. xı, Seismic shaking table, earthquake simulator, hydraulic modeling, simulation, control, fuzzy logic control. xn
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Konstrüksiyon Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 140
Özet
ÖZET Deprem, insanların karşı karşıya kaldığı en ciddi doğal felaketlerden birisidir. Büyük depremler direk olarak can kayıplarına ve sosyal yaşamın ve ekonominin bozulmasına neden olmaktadır. Türkiye de deprem kuşağında yer almaktadır. Bu nedenle Türkiye'de de deprem üzerine yapılan araştırmalar önem taşımaktadır. Sismik titreşim tablası deprem araştırmalarında önemli bir rol oynamaktadır. Sismik titreşim tablası sayesinde yapıların deprem karşısındaki dinamik davranışları incelenebilmektedir. Bu tez çalışmasında elektrohidrolik sürgülü tip dört yollu, üç konumlu yön denetim valfı, bir adet asimetrik silindirden oluşan bir titreşim tablasının hidrolik devresinin matematiksel modeli kurularak bilgisayarda simülasyonu gerçekleştirilmiştir. Bu amaçla, konu üzerinde daha önce yapılan bazı çalışmalar özetlenmiş ve simülasyonu yapılacak titreşim tablasının çalışması anlatılmıştır. Hidrolik güç kontrolü üzerine genel bilgiler verilmiş, hidrolik devre elemanları tanıtılmış ve hidrolik akışkanın özellikleri hakkında açıklamalar yapılmıştır. Daha sonra simülasyonu yapılacak devrenin özellikleri verilerek valf debi denklemleri çıkartılmış ve sistemin matematiksel modeli oluşturulmuştur. Oluşturulan matematiksel model sonucunda elde edilen durum denklemlerinin Matlab-Simulink programında Runge Kutta IV- V sayısal integrasyon metoduyla çözümü sağlanmış ve konum, hız, ivme, debi, basınç grafikleri çizdirilmiştir. Daha sonra hidrolik sistemin konum kontrolü yapılmıştır. Kontrol aşamasında PD kontrol ve bulanık mantıklı kontrol algoritmaları kullanılmıştır. Sonuçlar ve önerilerle çalışmanın nasıl geliştirilebileceği tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Earthquake is the most serious one of the natural disasters which human to face to face. Strong earthquakes can directly cause casualties and impair of the social life and the economy. Türkiye is also located in the earthquake zone. So the earthquake research is also important in Türkiye. Seismic shaking table plays an important role in earthquake research. Dynamic behaviour of the constructions during earthquake can be examined with the seismic shaking table. In this thesis, the mathematical model and the simulation of a simple shaking table's hydraulic circuit which was made of an electrohydraulic three way and four port underlapped valve and one single ended cylinder, were delivered. First of all some studies about this subject were given and the working of the shaking table was recounted. Hydraulic power control was examined, hydraulic circuit elements and properties of fluids that were used in hydraulic systems were recognized. After that, the properties of the system were given, valve flow rates and the mathematical model of the system were delivered. State space equations were solved by numerical integration method Runge Kutta IV-V and velocity, position, accelration, flow rates and pressure figures of the system were obtained. Then position control of the hydraulic system was done. PD control and fuzzy logic control algorithms were applied to the system. At the end, results and proposes were discussed.