Betonarme yapılarda onarım ve güçlendirme ve maliyet analizi
Repair and strenghthening reinforced concrete and cost analyses
  1. Tez No: 139836
  2. Yazar: NİHAN DOĞRAMACI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İBRAHİM EKİZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: repair, strength, damage, cost
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yapı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 121
Özet
ÖZET Betonarme elemanlar ekonomik ömürleri süresince deprem, yangın,korozyon gibi harici veya aşırı yükleme, kullanım amacının değişmesi gibi etkenler altında hasara uğrayabilirler. Bu hasarlar etkinin şiddetine göre kılcal çatlaklardan göçmeye kadar geniş bir yelpazede dağılırlar. Yapısal hasarlara yapılacak müdahale öncesi hasarı oluştum faktörler incelenmeli, gerekli analizler yapılmalı,hasarı ve onu oluşturan faktörleri ortadan kaldıracak çözümler araştırılmalıdır. Öncelikle hasarın dercesi tespit edilmeli, doğru teşhis konulup yürürlükteki çerçevesinde problem ortadan kaldırılmalıdır. Öncelikle hasarın ve hasar düzeyinin belirlenmesi, yapı hakkında verilecek kararın (onarım, güçlendirme, yıkım vs..) doğruluğu açısından oldukça önemlidir. Oluşan hasarların onarımı ve güçlendirilmesinde çeşitli yöntemler kullanılmaktadır. Bu çalışmada, ülkemizdeki yapıların büyük bir bölümünü oluşturan betonarme yapıların onarım ve/veya güçlendirme yöntemleri hakkında genel bir inceleme yapılmıştır. Bu yöntemlerin etkinliği ve yapılacak onarım ve güçlendirme işleminin maliyeti ile onarım ve güçlendirme esnasmda yapıya verilen hasarın düzeltilmesi (parke, fayans, boya vb. maliyetler) dahil toplam maliyetle yapımn tekrar yapılması halindeki analizleri incelenmiştir. Anahtar kelimeler : onarım, güçlendirme, hasar, maliyet IX
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The reinforced elements are under attack of earthquake, fire corrosion damages and overloading changing usage aim etc... during their lifetime. These damages are changes in a wide range, from microscopic cracks to totally collapses, due to the level of magnitude of effects. Before repairing and strengthening works, detailed investigations should be made and the solution must found both for damages and its causes. At first the level of the damage should determined correctly and solutions must be prepared according to the codes. Especially determining the level and kind of damage is so important for the right decision (repair, strengthening, collapse etc...). various repairing& strengthening methods are used for the structural damages. In this study, we make a general investigation about repair and strengthening methods of reinforced constructions annd we investigate the effectivity of this methods and make comprashn analyses repair and strengthening costs to whole construction costs which take damages at earthquakes.