Türkiye'deki inşaat şirketlerinin rekabet stratejilerinin Porter'ın temel stratejileri bağlamında incelenmesi
Investigation of competitive strategies adopted by Turkish construction companies in the context of Porter's generic strategies
- Tez No: 521909
- Danışmanlar: DOÇ. DR. KADRİYE SELİN GÜNDEŞ GRESSEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, İnşaat Mühendisliği, İşletme, Architecture, Civil Engineering, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Belirtilmemiş.
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yapı Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Proje ve Yapım Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 180
Özet
Ülke ekonomisinde yüksek dalgalanmaların yaşandığı 1990'lı yıllar sonrasında, 2000'li yıllardan itibaren inşaat sektöründe bir büyüme gözlemlenmiştir. Bu dönemde düşen faizler, düşük enflasyon oranları, sektöre yapılan yatırımlar ve toplumda yeni yapılara olan talebin artması sonucunda sektöre birçok yeni firma katılmış ve ortaya çıkan hareketli ortam firmalar arasında sert koşullarda bir rekabet yaratmıştır. Ne var ki, yaşanan büyüme döneminde artan rekabet içerisinde, firmaların büyüyebilmek ve sürdürülebilir bir rekabet avantajı yaratmak için hangi stratejileri geliştirdiği çok az çalışmaya konu olmuştur. Endüstriyel ekonomi çevreleri ve iş stratejisi çevrelerince iyi bilinen Porter'ın temel stratejileri modeli taban alınarak oluşturulmuş bir taksonomi şeması ile Türkiye genelinde 15 firma incelenmiş; yapılan yarı yapılandırılmış görüşmelerde firmaların büyüme döneminde geliştirdikleri stratejiler araştırılmıştır. Mevcut ekonomik ortam ve iş ortamı dinamiklerine göre güncellenen taksonomi şeması, inşaat sektöründe geliştirilen stratejileri maliyet liderliği, farklılaşma ve odaklanma başlıkları altında sınıflandırmaktadır. Bu taksonomi ile elde edilen bulgular, büyüme döneminde artan rekabetten sıyrılmak ve bir tercih nedeni oluşturmak için inşaat şirketlerinin en çok farklılaşma stratejilerini seçtiğini ve firmaların geçmişteki ekonomik dönemlerde yaşadıkları kötü tecrübeler nedeniyle maliyetler konusunda halen hassas davrandıklarını göstermektedir. Ancak, ülke genelinde elde edilen sonuçlarda her üç stratejinin de birbirine yakın oranda kullanılması, sektörde her alanda çıkabilecek fırsatlara ve tehditlere karşı firmaların hazırlıklı olduklarını göstermiştir. Hem firma düzeyinde, hem de endüstri düzeyinde rekabet stratejilerini inceleyen bu çalışma büyüme dönemlerinde etkin ve verimli stratejiler geliştirilmesi için değerli bir kaynak oluşturmaktadır.
Özet (Çeviri)
Starting from 2000's, after a period of high turbulent economic environment during '90s, there has been a fruitful environment for the construction companies in Turkey, resulting a growth in the industry. With decreasing loan interest rates, low inflation rates, increased investments and demand for construction, many new firms entered to the sector in this period; resulting an increased competitive environment. Nevertheless, only a few emprical studies exist in relevant literature about response strategies adopted by the construction companies as a result of economic growth. Based on 15 semi-structured interviews with Turkish construction companies, a taxonomy framework was utilized to investigate the response strategies emerged in the growth period. Porter's generic strategies present a well-known theoretical model, which is widely accepted among industrial economists and business strategists worldwide. The taxonomy, which classifies adopted strategies under generic strategies of, cost leadership, differentiation and focus; was further developed through inclusion of environmental factors and macroeconomic conditions. The findings show that differentiation is the most adopted generic strategy among others. This can be attributable to the willingness of companies in becoming distinguishable and gaining competitive advantage in a harsh environment. The study suggest that the companies still tend to be precautious about cost related issues due to their negative past experiences. However, the nation-wide results show that the utilization of three generic strategies are close to each other, which supports the fact that the companies are prepared to new opportunities or threats. This study, which investigates competitive strategies on both firm level and industry level, provides a valuable source for developing effective strategies in growth periods.
Benzer Tezler
- Yüklenici inşaat firmalarının teklif hazırlama ve maliyet yönetimi sistemlerinin değerlendirilmesi
Evaluation of contractor firms bidding and cost management systems
GÜL POLAT
Yüksek Lisans
Türkçe
1999
İnşaat Mühendisliğiİstanbul Teknik Üniversitesiİnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
YRD. DOÇ. DR. UĞUR MÜNĞEN
- Institutionalization of construction firms: Turkish contractors' experience
İnşaat şirketlerinin kurumsallaşması: Türk müteahhitlerin deneyimleri
ÖZLEM YAVUZYILMAZ
Yüksek Lisans
İngilizce
2010
İnşaat MühendisliğiOrta Doğu Teknik Üniversitesiİnşaat Mühendisliği Bölümü
DOÇ. DR. İREM DİKMEN TOKER
PROF. DR. M. TALAT BİRGÖNÜL
- İnşaat işletmelerinde stratejik planlama ve kaynak tabanlı bakış açısıa uygunluk üzerine anket çalışması
Strategic planning in construction firms and a study for examining resource based view
GÜLEN ALP
Yüksek Lisans
Türkçe
2010
İnşaat Mühendisliğiİstanbul Teknik Üniversitesiİnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
DOÇ. DR. GÜL POLAT TATAR
- Türkiye koşullarında profesyonel proje yönetim şirketlerinin yapısı için model önerisi
A structural model suggestion for a professional construction management company under the circumstances in Turkey
IŞIN KARA
Yüksek Lisans
Türkçe
2004
İnşaat Mühendisliğiİstanbul Teknik Üniversitesiİnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
DR. MURAT KURUOĞLU