İstanbul'da soylulaştırma : Galata örneği
Gentrification in İstanbul : The case of Galata
- Tez No: 139855
- Danışmanlar: PROF. DR. İSMET AĞARYILMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Soylulaştırma, yeniden canlanma, kentsel yenilenme, Galata, şehir merkezleri, tarihi çevre koruma, yenileme, küreselleşme, burjuvalaştırma ıx, Gentrification, revitalization, urban renewal, Galata, city centers, historic preservation, regeneration, inner cities, globalization, heritage preservation
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Rölöve-Restorasyon Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 167
Özet
ÖZET Soylulaştırma orta sınıfların şehir merkezlerindeki fakir mahallere yerleşmelerini ve oradaki eski yapı stokunu rehabilite etmelerini içerir. İstanbul son 20 senedir böyle bir deneyim yaşamaktadır. Bu çalışmada Galata' daki soylulaştırma süreci soylulaştıncılara ve süreçten etkilenen tarihi doku üzerine yoğunlaşarak analiz edilmiştir. Ayrıca İstanbul'daki değişik soylulaştırma örnekleri arasında karşılaştırmalar yapılarak, şehir genelinde cereyan eden süreç hakkında fikir sahibi olunmuştur. Soylulaştırmanın şu ana kadar İstanbul'daki tarihi doku üzerinde olumlu etkileri olduğu görülmüştür. Süreçle tarihi şehir merkezlerinde bakımsızlığa terk edilmiş konut stokunu rehabilite ve restore etme yönünde bir talep oluşmaktadır. Bu talebin doğru politikalarla kontrol edilmesi ve yönlendirilmesi ile yıllardır ihmal edilen bir çok yapının bakım ve onarım sorunları çözülebilir. Galata'yı soylulaştıranlar, demografik ve sosyo-kültürel yapılan ile, yurt dışındaki soylulaştıncılara oldukça benzemektedir. Tarihi doku ile sosyal ve kültürel aktivitelere yakınlığın bölgenin tercih edilmesinde en önemli etkenler olduğu görülmüştür. İlk belirtilerin görülmesinin ardından geçen 15 yıla rağmen, Galata' daki soylulaştırma süreci hâlâ başlangıç ile olgunlaşma aşaması arasında bir ara safhada seyretmektedir. Sürecin bu kadar yavaş ilerlemesinin en büyük sebebi konut alanlannda faaliyet gösteren imalathanelerdir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Gentrification involves the influx of middle classes into the poor inner city neighborhoods and the rehabilitation of the old housing stock therein. Istanbul has been experiencing the process for the last 20 years. In this work, the gentrification process in Galata is analyzed with an emphasis on the gentrifiers and the historic fabric that has been affected by the process. Further more, comparisons are made among different gentrification cases in Istanbul to have a general idea about the process happening at the city wide level. It is seen that, so far, gentrification had positive impacts on the historic fabric in Istanbul. The process creates a demand for the rehabilitation and restoration of the physical fabric in the city centers that has been dilapidated after years of neglect. By controlling and orienting the process using appropriate policy tools, it is possible to solve the maintenance problems of many historic buildings in the city. The gentrifiers in Galata, with their demographic and socio cultural preferences, greatly resembles to their counter parts else where in the world. It is seen that the chief reasons for the preference of the neighborhood were its historic character and its proximity to social and cultural activities. After 15 years since the first signs of gentrification were seen, the process in Galata is still at a level between mature and initial forms. The main reason for the relative slowness of the process is the presence of manufactures in the residential area.