Kalsiyum (II) iyonunun oksijen verici bazı ligandlar ile oluştırduğu komlekslerin incelenmesi
Investigation of complexes formed between calcium (II) ion and some ligand which oxygen is donor
  1. Tez No: 139899
  2. Yazar: TÜLAY BEĞENDİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ULVİYE ÖZER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Calcium, potentiometri, catechol derivative, EDTA, mixed ligand chelate, stability constants
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Uludağ Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 92
Özet
ÖZET Ca(II) iyonunun hidroksikarboksilik, polikarboksilik ve poliaminokarboksilik asitler, kriptatlar ve taç eterler gibi verici atomları oksijen olan ligandlar ile sağlam kompleksler oluşturduğu bilinmektedir. Fakat fenolik ligandlara Ca(ü) nin ilgisi kapsamlı olarak incelenmemiştir. Bu araştırmada katekol türevi olan disodyum-l,2-dihidroksibenzen-3,5- disülfonat (TIRON) (EfeL) nın ikinci protonlanma sabiti ve Ca(II) iyonu ile sulu ortamda oluşturduğu MHL+, ML türü koordinasyon iyon ve bileşiğinin kararlılık sabitleri 0,1 M KNO3 iyonik ortamında, 25°C sıcaklıkta, potansiyometrik yöntem ile saptanmıştır. Ayrıca Ca(II) iyonunun, birincil ligand olarak EDTA (etilendiamintetraasetik asit) ve ikincil ligand olarak TIRON' in kullanıldığı karışık ligand çalışması yapılmıştır. Anahtar Kelimeler : Kalsiyum, potansiyometri, katekol türevi, EDTA, katışık ligand koordinasyon bileşiği, kararlılık sabiti
Özet (Çeviri)
ABSTRACT It's known that Ca(II) ion forms stable complexes with oxygen donor like hydrocarboxylic acids, polycarboxylic acids, polyaminocarboxylic acids, cryptants and crown ethers. However, the interactions between Ca(II) ion and some catechol derivatives containing hydroxyl groups have not been investigeted extensively. In this investigation, stability constants of MHL+ and ML type complexes formed between Ca(H) ion and disodium-l,2-dihydroxybenzene-3,5-disulfonate (TIRON) (H2L), which is a catechol derivative have been determined at ionic strength of 0.1 M KNO3 by using potantiometric method at 25° C. Furthermore, mixed ligand chelates of Ca(II) ion have been investigated by using EDTA as primary ligand and TIRON as secondary ligand.