Mikroklima özelliği taşıyan alanlarda sera modellerinin geliştirilmesi üzerine bir araşrırma - Söğüt ilçesi Çaltı beldesi Uygulama örneği
A Research on development of greenhouse models in microclimatological region: A case study in Söğüt - Çaltı
  1. Tez No: 139900
  2. Yazar: İSMAİL ARAS
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ERCAN ŞİMŞEK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Greenhouse, Modelling Principles, Construction Materials, Natural Ventilation, Static Analysis
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Uludağ Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarımsal Yapılar ve Sulama Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 128
Özet
ÖZET Bu çalışma, mikroklima özelliği gösteren alanlarda uygun sera modellerini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Bilecik ili Çattı beldesindeki, bitkisel üretim potansiyeli, üreticilerdeki eğilim, iklim koşullan ve mevcut sera varlığı araştırma materyalini oluşturmaktadır. Ülkemizde üretimde kullanılan birçok seranın yöresel iklim koşullan gözetilmeksizin ve herhangi bir yapısal analizi yapılmaksızın uygulandığı görülmektedir. Bunun sonucunda, sera yetiştiriciliğinde birçok sorunla karşılaşılmaktadır. Araştırmada, öncelikle bölgenin iklim karakterine uygun yakın çevredeki meteoroloji istasyonu kayıtlarından yararlanılarak Arcview paket programı aracılığıyla Çattı bölgesinin iklimsel özellikleri belirlenmeye çalışılmıştır. Çaltı bölgesinin iklim özelliğine, yetiştirilen bitki desene ve arazi yapısına uygun biçimde 4 adet sera modeli tasarlanmıştır. Boyutlan belirlenen sera modellerinin yapısal analizleri, SAP 2000 paket programı ile yapılıp, TSE standartlarına göre taşıyıcı sistem kesitleri belirlenmiştir. Her bir sera modelinin birim maliyetleri hesaplanmıştır. ANAHTAR KELİMELER: Sera, Modelleme Esasları, Yapı Elemanları, Seralarda Doğal Havalandırma, Statik Analiz.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT A RESEARCH ON DEVELOPMENT OF GREENHOUSE MODELS IN MICROCLIMATOLOGICAL REGION : A CASE STUDY IN SÖ?ÜT-ÇALTI -REGION *. This study was carried out to appropriate greenhouse models in microclimatological areas. Çaltı region in Bilecik was choosen as material, due to crop production potential, producer tendency climatological and existing greenhouse potential. Many greenhouse structure are constructed without any consideration of local climatalogical conditions and structural analysis in Turkey. As a result, there are many problems in greenhouse production. In this study, it was determined the climatological conditions of Çaltı region by the help of Arcview software and meteorolojical station data representing the region characteristics. Four of greenhouse models were designed appropriate to crop pattern, climatological characteristics of Çaltı region and field characteristics. Structural analysis of greenhouse models were carried out by SAP2000 package programme and the dimension of load bearing system was determined accurating to TSE standarts. Unit cost of greenhouse models was calculated at the end of the study.