Alimünyum (III) iyonunun bazı salisilik asit türevleri ile oluşturduğu komplekslerin incelenmesi
Investigation of complexes formed between aluminium (III) ion and some salicyclic acid derivates
  1. Tez No: 139901
  2. Yazar: SEZİN BAŞAK GÜÇLÜ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NACİYE TÜRKEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: A1(III) Ion, 4-dihydroxybenzoic acid (4-HSA), 5- dihydroxybenzoic acid (5-HSA), 6-dihidroksibenzoik asit (6-HSA) Potentiometric Method, Spectroscopic Method, Complex Formation Constant, Ionic Strength, Job Diagram
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Uludağ Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 93
Özet
ÖZET: Bu çalışmada sulu çözeltide A1(III) ile 2,4-dihidroksibenzoik asit (4-HSA), 2,5- dihidroksibenzoik asit (5-HSA) ve 2,6-dihidroksibenzoik asit (6-HSA), (H3L), potansiyometrik ve spektroskopik olarak 25 C'de ve 0.1 mol.dm“3 KC1 iyonik ortamında incelendi.4-HSA, 5-HSA ve 6-HSA ligandlannm protonlanma sabitleri belirlendi. 4-HSA, 5-HSA ve 6-HSA ligandlannın Al(III)'e salisilat ve karboksilat uçlarından bağlandığı gözlendi. A1HL+, A1(H2L)(HL), A1(H2LHHL)”türü komplekslerin oluşum sabitleri belirlendi ve Job diagramlan çizildi. Anahtar Kelimeler; Al(III) İyonu, 2,4-dihidroksibenzoik asit (4-HSA), 2,5- dihidroksibenzoik asit (5-HSA), 2,6-dibidroksibenzoik asit (6-HSA) Potansiyometrik Yöntem, Spektroskopik Yöntem, Kompleks Oluşum Sabiti, İyonik Şiddet, Job Diyagramı.
Özet (Çeviri)
11 ABSTRACT: In this study, the alumimum(III) with 2,4-dihydroxybenzoic acid (4-HSA), 2,5- dihydroxybenzoic acid (5-HSA) and 2,6-dihydroxybenzoic acid (6-HSA), (H3L) have been investigated in aqueous solution by potentiometry and spectroscopy at 25 C and an ionic strength of 0.1 moLdm“3 KG. The protonation constants of 4-HSA, 5-HSA and 6- HS A have been determined. It has been observed the coordination of 4-HSA, 5-HSA and 6-HSA ligands to Al(ffl) bind through salicylate and carboxylate sites. The stability constants of the formed A1HL+, A1(H2L)(HL), A1(H2L)2(HL)”type complexes have been determined and Job Diagrams have been drawn.