Bartın yöresi arazi kullanımındaki değişimin uzaktan algılama verileriyle belirlenmesi
Detection of land use changes in Bartın province using remotely sensed images
- Tez No: 139975
- Danışmanlar: DOÇ. DR. METİN TUNAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ormancılık ve Orman Mühendisliği, Forestry and Forest Engineering
- Anahtar Kelimeler: Uzaktan Algılama, Dijital Görüntü İşleme, Görüntü Sınıflandırma, Remote Sensing, Digital Image Processing, Image Classification, Deforestation
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Zonguldak Karaelmas Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Orman Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 103
Özet
Günümüzde uydulardan elde edilen uzaktan algılama verilerinin, görüntü işleme teknikleri kullanılarak spektral yansımaya dayalı olarak sımflandınlabilmesi mevcut arazi kullanımı bilgilerinin saptanmasında ve değişimlerin zamansal olarak ortaya konulmasına imkan vermektedir. Bu amaçla, ülke ormanlarının tür bakımından en zengin bölgelerinden birisi olan Bartın ili ve yakın çevresindeki orman alanlarında son 10 yıl içerisinde meydana gelen doğal olmayan gelişimlerin uzaktan algılanmış veriler kullanılarak analiz edilmiştir. Bunun için test alanının 1992 ve 2000 tarihli Landsat 5 TM görüntülerinden faydalanılmıştır. Her iki görüntü değişim belirleme çalışmalarına temel teşkil eden görüntü sınıflandırma algoritmalarından Maximum Likelihood yöntemiyle ana arazi kullanım bilgilerine dönüştürülmüştür. Sınıflandırma doğruluğu için Kappa değerleri sırası ile %62 (1992), %81.8 (2000) olarak elde edilmiştir. Görsel olarak sınıflandırma sonuçlarına bakıldığında orman sınıfının kapladığı alanın, 2000 yılı görüntüsünde nı.ÖZET (devam ediyor) 1992 yılındakine göre azaldığı ve bu azalmanın ana olarak ziraat ve boş alan olarak belirlenen sınıftaki artmasıyla örtüştüğü görülmüştür. Ayrıca kentleşmenin de orman alanlarını etkilediği, özellikle Bartın şehir merkezi yakınındaki yerleşim alanlarının ormanlık kısımlarında baskının arttığı gözlenmektedir. Bunun yanı sıra görüntü sınıflandırma sonuçlan karşılaştırıldığında, bazı bölgelerde geçmiş yıllarda başlatılmış ağaçlandırma çalışmalarının başarılı sonuçlar verdiği saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
Nowadays, remotely sensed data acquired by satellite sensors allow to monitoring present land use and detecting the temporal changes based on multispectral classification methods using digital image processing techniques. In this case, non natural changes occurred in the forest areas in the Bartın province and its close vicinity in last decade have been analysed using remotely sensed image data. For this, two landsat TM images of interest region, recorded on 1992 and 2000 were utilized. Main land use characteristics of test site were derived using maximum likelihood classification technique. For accuracy analysis of implemented classifications kappa values have obtained as 62% and 81% for 1992 and 2000 images respectively. By the visual inspection of classification result, it was realised that the percentage of the area which was covered by forests in 1992 image dropped significantly in 2000 image and amount of reduction correspondsABSTRACT (continued) mainly to the increase in agriculture and unused land class. It was also observed that the forest areas were influnced from the urban development especially in the regions close to the Bartın City center. Moreover, acquired classification results show that, in the positive means, forestation works which have been started in the past years have begun to give succesful results.