Deniz alglerinden gracilaria verrucosa (huds.) pepenfuss'dan agar eldesi ve fraksiyonlandırılması
Obtaining and separation of agar from gracilaria verrucosa (huds.) pepenfuss from marine algae
- Tez No: 139976
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BURAK ÇOBAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Agar, Agaroz, Gracilaria verrucosa, Metakromazi, SPE kolon, Sephadex kolon kromatografisi, Agar, Agarose, Gracilaria verrucosa, Metachromasy, SPE column, Sephadex column chromatography
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Zonguldak Karaelmas Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 134
Özet
ÖZET Bilim Uzmanlığı Tezi DENİZ ALGLERİNDEN GRACILARIA VERRUCOSA (HUDS.) PAPENFUSS'DAN AGAR ELDESİ VE FRAKSİYONLANDIRILMASI Gülşah BALKAN Zonguldak Karaelmas Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Kimya Anabilim Dalı Tez Danışmanı: Yrd.Doç.Dr. Burak ÇOBAN Temmuz 2003, 116 sayfa Agar deniz yosunlarından (algler) elde edilen ve j elleşme özelliği ile ticari öneme sahip bir üründür. Ağarın yapısında bulunan temel madde agarozdur ve asıl jelleşme özelliği agaroza aittir. Diğer temel madde agaropektinin ise jelleşme özelliği zayıftır. Bu çalışmada Türkiye denizlerinde yaygın olarak bulunan Gracilaria verrucosa (Huds.) Papenfuss'ın ağan üzerinde inceleme yapıldı. Agaroz ve agaropektin fraksiyonlarının ayrılması için literatürde kimyasal metodlar kayıtlıdır. mÖZET (devam ediyor) Bu çalışmada ise, fiziksel metodlar kullanılarak agaroz ayrıldı. Ağan elde etmek için otoklavda ekstraksiyonu takiben dondurup-eritme veya alkolle çöktürme tekniği uygulandı. Fraksiyonlandırma için, Sütun kromatografisi (Sephadex G-25) ve değişik SPE kolonlar denendi. Elde edilen fraksiyonlar liyofilize edildi ve İR spektrumlan alındı. Ayrıca UV spektrometrede metakromatik tayin ile agaroza ait band tespit edildi. Literatürde agarozun İR spektrumuna ait bir kayıt bulunamadı. Saf agarozun (Sigma) İR spektrumunu alınarak çalışmada yapılan farklı fraksiyonlandırma teknikleri sonucu ele geçen maddenin İR spektrumu ile karşılaştırılarak uygulanan metodun doğruluk ölçümü yapıldı. Bu çalışmalar sonucunda, isopropil alkol ve etanol ile çöktürme sonunda elde edilen fraksiyonun İR spektrumunun agaroza (sigma) ait İR spektrumuna uyduğu görüldü. Ayrıca Sephadex G-25 ve SPE kolonlarla yapılan çalışmalarda ise; elde edilen fraksiyonun Sigma agarozun İR spektrumuna uyduğu saptandı. Bunlara ek olarak metakromatik bandın tespiti ile agaroz (sigma) 'nm gösterdiği p band ile karşılaştırıldı. Önerilen bu teknikler ile ağardan, agarozun ayrılabileceği saptandı.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT M.Sc. Thesis OBTAINING AND SEPARATION OF AGAR FROM GRACILARIA VERRUCOSA (HUDS.) PAPENFUSS FROM MARINE ALGAE Gülşah BALKAN Zonguldak Karaelmas University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Chemistry Thesis Advisor: Assoc.Prof.Dr. Burak ÇOBAN July 2003, 116 pages Agar is extracted from seaweeds (marine algae) it has gelling ability. It is important raw material for various industries. The prime ingredient of agar is agarose to which the main gelling feature belongs. The other ingredient is agaropectin with lower gelling ability. In this study, Gracilaria verrucosa (Huds.) Papenfuss agar which is abundant in Turkish coast line was examined. There are chemical methods in the literature for the fractionation of agarose and agaropectin. In this study the physical method has been tried on the fractionation. The agar was extracted from G. verrucosa by autoclave technique separation of agar. Freezing-thawing and precipitation with alcohol techniques were used. The fractionation was made by various columnABSTRACT (continued) chromatographic tehniques. The adsorbents used were: Sephadex G-25 and various SPE for identification of the fractiones IR and methachromatic tehnique were used. There is no information on the IR spectrum for agarose in the literature. The IR spectrums of fractions which was obtained from agar compared with IR spectrum of standard as agarose (Sigma). The comparison of IR spectrum agarose (sigma) was similar the fraction obtained from agar through the methods as 1- precipitaions with alcohol, 2- Sephadex G-25 fraction, 3- SPE column extraction. Metachromatic method was used for identification of agarose obtained from various methods used. Metachromasy of these fractions showed the same p band with the Sigma agarose. Thus was proved agarose fractioned from agar by using physical separation techniques.