Bilgisayar animasyon tekniklerinin teknik resim eğitiminde kullanımı
Use of computer animation techniques in technical drafting education
- Tez No: 139996
- Danışmanlar: PROF.DR. İBRAHİM KADI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Teknik Eğitim, Mechanical Engineering, Technical Education
- Anahtar Kelimeler: Technical Drafting, Animation, Computer Aided Education
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Zonguldak Karaelmas Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 91
Özet
Günümüzde bilgisayar teknolojisindeki gelişmeler eğitim öğretim alanına da yansımış ve eğitim öğretim alanında yeni değişiklikler yapılması zorunlu hale gelmiştir. Özellikle uygulama dersleri ve izafi olarak anlatılması gereken ve öğrencilerin hayal güçlerini kullanarak anlamaya çalıştıkları derslerde bilgisayar teknolojisinin kullanılması anlamayı arttırmakta ve kalıcılık sağlamaktadır. Bu çalışmada, teknik resim derslerinin bilgisayar destekli eğitimi için bir animasyon yazılımı geliştirilmiştir. Tezde ilk olarak eğitim, eğitim teknolojisi, animasyon çeşitleri ve yöntemleri, bilgisayar destekli eğitim, bilgisayar destekli eğitimin tarihi gelişimi, olumlu olumsuz yönleri üzerinde durulmuş, animasyon kullanılarak yapılan teknik resim derslerinin olumlu ve olumsuz yönleri özetlenmiş, daha sonra da üniversitelerde ve mesleki okullarda okutulan teknik resim derslerinin bazı konularından olan izdüşümler, görünüş çıkartma, kesitler ve ölçülendirme konularını animasyon yardımıyla anlatmak için hazırlanan yazılım tanıtılmıştır. Bu konuların hazırlanmasında Autocad, Mechanical Desktop, 3D Studio Max programları kullanılmış, CD nin hazırlanmasında da Dreamweaver programından faydalanılmıştır. Anahtar kelimeler : Teknik Resim, Animasyon, Bilgisayar Destekli Eğitim Bilim
Özet (Çeviri)
Nowadays the improvements in the computer technology are reflected in the filed of education and training and this has made it compulsory to make changes in the field of education and training. Especially in practice courses which have to be taught relatively and in the courses which require students to use their imagination then use of computer technology is increasing students comprehension and provides permanence. In this study an animation software improved for the computer aided education of technical art courses. In this thesis, first of all education technology computer aided education the kinds of animation and techniques, the historical development of the computer aided education and their disadvantages and advantages areABSTRACT (continued) summarize advantages and disadvantages of computer the drafting education which use animation and then the software prepared to tell the geometric projections, cross section, find appearance and dimension which are some of the topics of technical art courses studied at university and professional scholls bye the help of animation has been told here. In preparing these subjects Autocad, Mechanical Desktop, 3D Studio Max computer programs have been used on the prepare of the CD Dreamweaver programmed has been used computer.