İnconel 718 alaşımının işlenebilirliğinin kesme kuvvetleri ve yüzey pürüzlülüğü açısından değerlendirilmesi
Investigation of cutting force and surface roghness on the machinability of inconel 718 super alloy
  1. Tez No: 139997
  2. Yazar: ADNAN TAŞLIYAN
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. MUSTAFA ACARER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Teknik Eğitim, Mechanical Engineering, Technical Education
  6. Anahtar Kelimeler: Superalloys, Machinability, Surface Roughness, Cutting
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Zonguldak Karaelmas Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 116
Özet
Süperalaşımlar ısı dirençli nikel, nikel-demir ve kobalt alaşımlarıdır ve diğer metalik bileşenlere göre daha iyi mekanik dayanım ve daha az yüzey bozunmasının bir kombinasyonunu sergiler. Nikel esaslı süperalaşımlar (Inconel) yüksek sıcaklıklarda dayanım, yüksek sertlik, takım malzemeleriyle reaksiyona affınitesi olan ve düşük termal difuzyonu nedeniyle, genelde işlenebilirliği en zor malzemelerden birisidir. Bu çalışmanın amacı, kesme parametrelerinin 718 nikel esaslı süperalaşımlann yüzey pürüzlülüğüne etkisinin araştırılmasıdır. Kesici takım olarak, Seramik uç kullanılmıştır. Deneysel değişken olarak, sabit kesme derinliğinde, üç farklı kesme hızı ve ilerleme hızı kullanılmıştır. Talaş derinliği, kesme hızı ve ilerleme hızına bağlı olarak yüzey pürüzlülüğü ve kesme kuvvetleri ölçülmüştür. Ayrıca deneyler sonucunda kesici uçta meydana gelen aşınma taramalı elektro mikroskobu aracılığıyla incelenmiştir. Deney sonuçlarına en iyi yüzey pürüzlülüğü 350 m/min kesme hızında ve 1 mm talaş derinliğinde ve 0,075 mm/rev ilerleme hızında elde edilmiştir. 1 mm talaş derinliğinde en iyi yüzey pürüzlülüğü düşük ilerleme hızlarında elde edilirken, 2 mm talaş derinliğinde en iyi yüzey pürüzlülüğünün yüksek ilerleme hızlarında elde edildiği görülmüştür. Kesme kuvveti, kesme hızlarındaki artışla pek fazla değişiklik göstermezken, talaş derinliği ve ilerleme hızlarına bağlı olarak kesme hızında da fark edilebilir bir artış göstermiştir.Anahtar kelimeler : Süper alaşımlar, işlenebilirlik, yüzey pürüzlülüğü, kesme Bilim
Özet (Çeviri)
Superalloys are heat resistant alloys of nickel, nickel-iron and cobalt that exhibit a combination of mechanical strength and resistance to surface degradation generally unmatched by other metallic compounds. Nickel-base superalloys (Inconel) are generally known to be one of the most difficult materials to machine because of their high hardness, high strength at high temperature, affinity to react with the tool materials, and low thermal diffusivity. The objective of the present work is to assess the effect of cutting parameters on surface roughness of 718 nickel-base superalloy. The tool material used was Ceramics insert. Three different cutting speeds and feed rate were used as experimental variable at constant dept of cutting. Surface roughness and cutting forces, depth of cut and cutting speed and feed rate were measured. Also at end of the experiences wear type which tool place on the inserts examined by means of scanning electron microscopy, was experimental results showed that the best surface roughness was obtained at 350 m/min cutting speed, 1mm depth of cutting and 0,075 m/rev feed rate. On the other hand at 1 mm depth of cutting the best surface roughness was obtained at low feed rate while at 2mm depth of cutting the best surface roughness was obtained at high feed rate. Also cutting force didn't show any changing with increasing cutting speed while it increased depending on dept of cutting and feed rate.