IMF istikrar programları ve ülke uygulamaları
IMF stabilization programs and country experiences
- Tez No: 140084
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SAMİ TABAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Ekonomik İstikrar, Dış Borç, Ödemeler Dengesi, IMF, IMF İstikrar Programları, Türkiye, Arjantin, G.Kore, Endonezya, Economic Stabilization, External Debt Stock, IMF, IMF Stabilization Programs, Turkey, Argentina, Brazil, South Korea, Indonesia. II
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 133
Özet
ÖZETDilek OZTEKIN ÖZET YÜKSEK LİSANS TEZİ IMF İSTİKRAR PROGRAMLARI VE ÜLKE UYGULAMALARI DİLEK OZTEKIN KSÜ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ İKTİSAT ANADİLİM DALI DANIŞMAN: Yrd. Doç. Dr. SAMİ TABAN Yıl: 2003, Sayfa: 121 Jüri: YrcLDoç. Dr. Sami TABAN Yrd.Doç. Dr. Muhsin KAR Yrd. Doç. Dr. İsmail BAKAN Bu çalışmada IMF istikrar ve yapısal uyum programlarını gerekli kılan ekonomik kriz olgusunun özellikleri, nedenleri üzerinde durulmuş ve bazı gelişmekte olan ülkelerin uyguladığı programlar analiz edilmeye çalışılmıştır. 1970'li yıllarda, başta IMF olmak üzere yeniden yapılanma projesi, uluslararası kuruluşlar tarafından desteklenmiştir. Yeniden yapılanma projesi, IMF tarafından ekonomik istikrar ve yapısal reform programı şeklinde iki aşamada uygulanmıştır. 1980'li yıllara kadar uygulanan ekonomik istikrar programlarına 80'li yıllardan sonra, yapısal reformlar da ilave edilmiştir. Ekonomik istikrar programıyla makro ekonomik istikrar, yapısal reformlarla da piyasaların dışa açılması amaçlanmıştır. Mali piyasaların dışa açılmasıyla birlikte Türkiye, Brezilya, Arjantin gibi gelişmekte olan ülkelerde dış borç ve yabancı yatırım şeklinde sermaye birikimi artmış, ekonomiler büyüme trendine girmiştir. Ancak bu ülkelerde mali liberalleşme sonrası dış borç yükünün artışı daha sonra borç krizi şeklinde ortaya çıkmış, kontrolsüz bir şekilde giriş çıkış yapan yabancı sermaye de ödemeler dengesi krizine yol açmıştır. IMF, bu global krizlerin üstesinden gelebilmek amacıyla bazı gelişmekte olan ülkelere Fon destekli programlar önermiştir. Ancak, IMF destekli istikrar programlarının bu ülkelerdeki uygulamaları tatmin edici sonuçlar vermemiştir. Bu çalışma, bazı gelişmekte olan ülkelerde -Türkiye, Brezilya, Arjantin, G.Kore ve Endonezya- IMF destekli hazırlanan istikrar programlarını inceleyerek, bu programların başarı performansını belirlemeye çalışmaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTDilek OZTEKIN ABSTRACT MA Thesis IMF STABILIZATION PROGRAMSAND COUNTRY EXPERIENCESDİLEK OZTEKIN DEPARTMENT OF ECONOMICS INSTITUTE OF SOCIAL SCIENCE UNIVERSITY OF KAHRAMANMARAŞ SÜTÇÜ İMAM SUPERVISOR: Assist. Prof. Dr. SAMİ TABAN Year: 2003, Pages: 121 Jury: Assist. Prof. Dr. Sami TABAN Assist. Prof. Dr. Muhsin KAR Assist. Prof. Dr. İsmail BAKAN In the study, the characteristics of economic crises and that of the reasons behind the IMF stabilization and structural adjustment programs have been investigated. Furthermore, it tries to analyze the IMF programs which have been carried out by some developing countries. In 1970's re-structural project especially had encouraged by IMF and the other international institutions. It was implemented in two stages as economic stabilization and structural reform programs. Structural reforms were also added to the implimented structural reforms after 1980's. Macro economic stabilization was aimed at economic stabilization program, while structural reforms were laid down the open trade oriented market. In developing countries, such as Turkey, Brazil and Argentina, the accumulation of capital has increased in terms of externel debt and foreign investment, and these countries have entered in the growth process. However, increasing external debt stock, after liberazation, have caused the debt crises, and foreign investment which had not been controlled, also resulted in the balance of payment crises in these countries. The funds, supported by IMF, have been given some developing countries to overcome the crises. However, given these funds have not produced satisfactory results. This study by analyzing some developing countries including in Turkey, Brazil, Argentina, South Korea, Indonesia, tries to determine whether the IMF stabilization programs have been succesfull in these countries.