A Survey on the system of architectural education at the Middle East Technical University department of architecture, 1956-1980
Orta Doğu Teknik Üniversitesi mimarlık bölümü eğitim sistemi üzerine bir çalışma, 1956-1980
- Tez No: 140141
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ELVAN ALTAN ERGUT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Mimarlık, Education and Training, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Modernleşme, Modern Mimarlık, Orta Doğu Teknik Üniversitesi, Mimarlık Eğitimi, Mimari Teori, Tasarım Metodları. vı M^ 033JL-J, Modernization, Modern Architecture, Middle East Technical University, Architectural Education, Theory of Architecture, Design Methodology. IV
- Yıl: 2003
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 213
Özet
oz ORTA DOĞU TEKNİK ÜNİVERSİTESİ MİMARLIK BÖLÜMÜ MİMARLIK EĞİTİMİ SİSTEMİ ÜZERİNE BİR ÇALIŞMA, 1956-1980 Uysal, Yüksel Yeşim Y. Lisans, Mimarlık Tarihi Bölümü Tez Yöneticisi: Assist. Prof. Dr. Elvan Altan Ergut September 2003, 206 Sayfa Bu tez, 1956-1980 yılları arasında Orta Doğu Teknik Üniversitesi Mimarlık Bölümü'ndeki mimarlık eğitimi sistemini incelemektedir. Bu okulun mimarlık eğitimi sisteminin oluşumu ve dönüşümü, bu dönemdeki Türkiye'nin sosyal, politik, ekonomik ve mimari bağlamların ve mimari eğitim sistemlerinin evrimlerini referans alarak araştırılmıştır. Mimarlık Bölümünün eğitimi yalnızca İkinci Dünya Savaşı sonrası Amerikan bağlanımdaki Bauhaus programına göre oluşmamış, fakat aynı zamanda değişen mimarlık teorisi ve design metodları ile dönüşmüştür. Bu çerçeveiçerisinde, gerek okulun mimarlık eğitim sistemi, gerek oluşturduğu kurumsal kimlik, Türkiye'de mimarlık eğitiminin kurumsallaşmasına önemli katkılar sağlamıştır. Ayrıca, sonraki yıllarda, okulun eğitim sistemi ülkedeki diğer kurumlar için sistemlerini yeniden yapılandırmada ana model olmuştur. Bu bağlamda, Orta Doğu Teknik Üniversitesi Mimarlık Bölümü'nün mimarlık eğitimi sistemine odaklanan bu tez, aynı zamanda bu üniversitenin ve dönemin sosyal, politik, ekonomik ve mimari bağlamının tarihçesi niteliğini taşımaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT A SURVEY ON THE SYSTEM OF ARCHITECTURAL EDUCATION AT THE MIDDLE EAST TECHNICAL UNIVERSITY DEPARTMENT OF ARCHITECTURE, 1956-1980 Uysal, Yüksel Yeşim M. A., Department of History of Architecture Supervisor: Assist. Prof. Dr. Elvan Altan Ergut September 2003, 203 Pages This thesis explores the system of architectural education in the Middle East Technical University Department of Architecture between 1956 and 1980. The formation and the transformation of the system of architectural education in the school are investigated with references to the evolution of the social, political, economic and architectural context of Turkey in the period and the systems of architectural education applied in the country. The education in the Department of Architecture not only formed its system according to the Bauhaus program as applied iiiin the postwar American context, but also transformed it with changing architectural theory and the design methodology. Both the school's system of architectural education and the institutional identity established by the school provided significant contributions to the institutionalization of architectural education in Turkey. Besides, in the following decades, the school's system of education became a basic model for other institutions in the country in re-structuring their systems. In this respect, by focusing on the M.E.T.U. Department of Architecture's system of architectural education, this study aims to be a history of the Middle East Technical University and the social, political, economic and architectural context of the period as well.