Wellness and its correlates among university students: Relationship status, gender, place of residence, and GPA
Üniversite öğrencilerinin iyilik hali ve ilgili olduğu değişkenler: Duygusal ilişki statüsü, cinsiyet, kalınan yer ve genel akademik not ortalaması
  1. Tez No: 140142
  2. Yazar: TUĞBA SARI
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. OYA YERİN GÜNERİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: İyilik hali, cinsiyet, duygusal ilişki statüsü, kalınan yer, akademik not ortalaması, üniversite öğrencileri VI
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 108
Özet
öz ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİNİN İYİLİK HALİ VE İLGİLİ OLDUĞU DEĞİŞKENLER: DUYGUSAL İLİŞKİ STATÜSÜ, CİNSİYET, KALINAN YER VE GENEL AKADEMİK NOT ORTALAMASI San, Tuğba Yüksek Lisans, Eğitini Bilimleri Bölümü Tez Yöneticisi: Yrd. Doc. Dr. Oya Yerin Güneri Aralık, 2003, 95 sayfa Bu araştırmanın amacı; cinsiyet, duygusal ilişki statüsü, kalınan yer, akademik not ortalaması ile üniversite öğrencilerinin iyilik hali arasında ilişkiyi incelemektir. Çalışmanın örneklemini Başkent Üniversitesi hazırlık okulunda okuyan 506 öğrenci oluşturmuştur. Veriler, İyilik Hali Envanteri ve Demografik Bilgi Formu kullanılarak toplanmıştır. İyilik Hali Envanterinin alt ölçeklerinden (ilişkisel benlik, sosyal ilgi ve empati, iç tutarlılık, başarı oryantosyonu, fiziksel iyilik hali, mizah, sevgi ve çevresel duyarlılık) alınan puanların cinsiyet, duygusal ilişki statüsü, kalınan yer ve akademik not ortalamasına göre değişip değişmediğini incelemek için dört ayrı tek yönlü MANOVA yapılmıştır.Bulgular, iç tutarlılık, sevgi ve çevresel duyarlılık alt ölçeklerinde erkek öğrenciler lehine, sosyal ilgi ve empati alt ölçeğinde ise kız öğrenciler lehine anlamlı farklılıklar olduğunu göstermiştir. Bulgular, aynı zamanda duygusal ilişki içinde olan öğrencilerin sevgi alt ölçeğinden olmayanlara göre daha yüksek puan aldıklarını göstermiştir. Duygusal ilişki içinde olmayan öğrenciler ise fiziksel iyilik hali alt ölçeğinde olanlara göre daha yüksek puanlar almışlardır. Araştırma sonuçları kalınan yerin İyilik Hali açısından etkili olmadığını göstermektedir. Bunun yanın sıra bulgular, akademik not ortalaması 90 ile 100 arasında olan öğrencilerin başarma oryantasyonu alt ölçeğinden akademik ortalaması 50 ile 70 arasında ve 50'den düşük olanlara göre daha yüksek puan aldıklarına işaret etmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT WELLNESS AND ITS CORRELATES AMONG UNIVERSITY STUDENTS: RELATIONSHIP STATUS, GENDER, PLACE OF RESİDENCE, AND GPA San, Tuğba M.S., Department of Educational Sciences Supervisor: Assist Prof. Dr. Oya Yerin Güneri December, 2003, 95 pages The purpose of this study was to investigate the relationship among wellness relationship status, gender, place of residence, and GPA among university prep-school students. The study was carried out on a sample of 506 prep-school students from Başkent University. The students were asked to fill out Wellness Inventory and the demographic data sheet. In order to investigate the differences between wellness sub-scales' scores (Relational Self, Social Interest and Empathy, Self Consistency, Mastery Orientation, Physical Wellness, Humor, Love, and Environmental Sensitivity) of the subjects with respect to gender, rşlationship status, place of residence, and GPA; four separate MANOVA's were conducted. iiiThe results of this study revealed significant gender differences in self- consistency, love, environmental sensitivity sub-scales' scores in favor of male students, but in social interest and empathy sub-scales in favor of female students. The findings also showed that students who were in a committed relationship scored significantly higher in love sub-scale, whereas students who were not in a committed relationship scored significantly higher in physical wellness sub-scale. Results indicated no significant differences in terms of the place of residence. The results also revealed that students, whose GPA ranged between 90-100, scored significantly higher on mastery orientation sub-scale of Wellness Inventory than students, whose GPA level ranged between 50-70 and below 50. Keywords; Wellness, relationship status, gender, place of residence, GPA, university students IV