A Critical review of the debates on populism: Politics of import substitution industrialisation or a hegemonic project?
Popülizm tartışmalarına eleştirel bir yorum: İthal ikameci kalkınma stratejilerine özgü bir siyasal biçim mi, bir hegemonya projesi mi?
  1. Tez No: 140140
  2. Yazar: D. BURCU EĞİLMEZ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. GALİP L. YALMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: Popülizm, İthal İkameci Kalkınma, Hegemonya Projeleri, Populism, Import Substitution Industrialisation, Hegemonic Projects IV
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 141
Özet
oz POPÜLİZM TARTIŞMALARINA ELEŞTİREL BİR YORUM: İTHAL İKAMECİ KALKINMA STRATEJİERİNE ÖZGÜ BİR SİYASAL BİÇİM Mİ, BİR HEGEMONYA PROJESİ Mİ? Eğilmez, D.Burcu Yüksek Lisans Tezi, Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Anabilim Dalı Tez Yöneticisi: Yardımcı Doçent Galip L. Yalman Eylül 2003, 132 sayfa. 1929 Ekonomik Bunalımı ve onu izleyen 2. Dünya Savaşı gelişmekte olan birçok ülkenin ekonomik ve siyasi alanlarında önemli dönüşümlere sebep olmuştur. Değişen birikim modelleri, siyasi söylemler, sınıfsal dengeler ve siyasi rejimler bu gelişmeler içerisinde özellikle öne çıkanlardır. Bu çalışmanın temel amacı da gerek Latin Amerika gerekse Türkiye bağlamında bu değişimleri anlamaya ve açıklamaya çalışan ve popülizm kavramını temel alan çalışmaların eleştirel bir yorumunu yapmaktadır. Bu tartışmalarda öne çıkan eğilim popülizm ve ithal ikameci kalkınma stratejileri arasında bir bağ kurmak yönünde olmuştur. Bu çalışmada, Arjantin ve Brezilya örneklerinin yanısıra Türkiye'de de 1929 Bunalımından 1980'lere kadaryaşanan gelişmeleri popülist politikalar ve ithal ikameci sanayileşme stratejileri arasında bir bağ kurarak analiz etmeye çalışan yaklaşımların yeterli bir açıklama sunmadığı, diğer taraftan, popülist politikaların hegemonya projeleri olarak algılandığı ölçüde gelişmeleri anlamamıza yardımcı olabileceği savunulmaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT A CRITICAL REVIEW OF THE DEBATES ON POPULISM: POLITICS OF IMPORT SUBSTITUTION INDUSTRIALISATION OR A HEGEMONIC PROJECT? Eğilmez, D.Burcu M.S., Department of Political Science and Public Administration Supervisor: Assist. Prof. Dr. Galip L. Yalman September 2003, 132 pages The impact of the World Depression of 1929 and the 2nd World War on many developing countries has been significant in terms of economic and political changes. Among the important transformations, changes in accumulation models, political discourses, balance of class forces and/or political regimes can be mentioned. The main objective of this thesis is to undertake a critical review of the debates centring on the concept of populism in Latin America as well as in Turkey so as to account for these changes. The predominant tendency in these debates has been to establish a correlation between populist policies and/or import substitution industrialisation strategy. In this study it is argued that, the line of thought which iiitried to analyse the developments in Argentina and Brazil as well as in Turkey from 1929 until the 1980s on the basis of such a correlation does not provide an adequate explanation. Instead, it is proposed that the concept of populism can enhance our understanding to the extent that it is conceived as a hegemonic project.