Erken cumhuriyet döneminde alman spor ekolünün Türk spor kültürünün gelişimine yansımaları
German sport movement effects on the improvement of Turkish spor culture in early republican period
- Tez No: 493545
- Danışmanlar: PROF. DR. TURGAY BİÇER
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: erken cumhuriyet dönemi, spor tarihi, spor kültürü, beden terbiyesi, Alman spor akımı, Early Republican Period, History of Sport, Sport Culture, Physical Education, German Sport Movement
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 278
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı erken cumhuriyet döneminde beden eğitimi ve spor politikaları ile bunların uygulamalarının yapılandırılmasındaki Alman spor akımı etkisini mimari, eğitim ve yönetim alanlarına yansımaları üzerinden incelemektir. Spor ve gençlik politikalarını şekillendirme noktasında modernleşme süreciyle birlikte sistem kurmak veya rapor hazırlamak ya da uygulama alanında çalışmak üzere davet edilen Alman uzmanların katkılarını ve bu katkıların yansımalarını sunmak hedeflenmiştir. Gereç ve Yöntem: Nitel araştırma yöntemleri çerçevesinde tarama modeli, doküman incelemesi ve literatür taraması yoluyla araştırma konusuna giren kaynak, bulgu ve belgeler incelenmiştir. Bulgular: İmparatorluktan cumhuriyete rejim değişikliği ile beraber ülkenin tüm yapı ve kurumları yeni baştan düzenlenirken kurulan yeni devleti gerek askeri anlamda savunma gerek iktisadi anlamda işgücü gerek sağlık anlamında gürbüz ve dinç nesiller yetiştirme noktasında 'beden terbiyesi ve spor' politikaları şekillendirilmiştir. Ülkede yetişmiş eleman bulunmadığından sözkonusu politikaları şekillendirilmesinde, eğitim sahasında ve danışmanlık anlamında Osmanlı'dan kalma gelenekle Alman uzmanlardan yararlanma yoluna gidilmiştir. Sonuçlar: Sporun yeniden yapılandırılması noktasında danışmanlık veya eğitmenlik yapmak amacıyla davet edilen, ülkelerindeki sporun kurucusu konumundaki Alman sporbilimcilerden erken cumhuriyet dönemindeki spor uygulamalarından hedeflenen verimin alınamadığı, spordan beklenenlerin ve sporun faydalarının tanıtımı konusunda ve sporu içselleştirme noktasında arzu edilen ilerlemeyi sağlamaktan uzak kalındığını söylemek mümkündür.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study is to examine the impact of the German sports movement on the physical education and sport politics and their implementation in the early republican period through their reflection on the architectural, educational and administrative areas. It was aimed to establish a system with the modernization process at the point of shaping sports and youth policies or to prepare a report or to present the contributions of the German experts invited to actually work in the field of application and the reflections of these contributions. Materials and Methods: Within the framework of qualitative research methods; the sources, findings and documents included in the research topic through the screening model, document review and literature survey were examined. Findings: With the change from the imperial to the republican regime, 'Bodybuilding and sports' politics were shaped at the point of defensing the newly established state in the military sense, providing it with labor in the economic sense, raising upstanding and strong generations in the sense of health while all the structures and institutions of the country were regulated all over again. Since there were no trained staff in the country, with the tradition of the Ottomans it was made possible to benefit from German specialists for the formation of these policies in the education field and in terms of consultancy. Conclusion: It is possible to say that the target achievement could not be obtained from German sport scientists who were the founders of sports in their countries and invited to make counseling or coaching at the point of reconstruction of the sport, and that the desired progress could not be achieved in terms of the expectations from sports and the introduction of sporting benefits and at the point of internalization of the sport in sporting practices of the early republican.