The effects of father involvement training (FIT) on family functioning and peer relationships of 9th grade high school students
Baba katılım eğitiminin aile işlevlerine ve lise 9. sınıf öğrencilerinin akran ilişkilerine etkisi
  1. Tez No: 217964
  2. Yazar: ERCAN KOCAYÖRÜK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ZEYNEP SÜMER HATİPOĞLU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Baba Katılımı, Aile islevleri, Ergenler, Akran iliskileri, Father Involvement, Family Functioning, Adolescents, Peer Relationship
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 190
Özet
Bu çalısmanın iki amacı vardır: (a) sosyal bilissel kuram temellerine dayandırılmıs bir ?Baba Katılım Egitimi'nin? dizayn edilmesi, (b) bu egitimin aile islevlerine ve lise 9'uncu sınıf ögrencilerinin akran iliskilerine etkisini arastırmaktır. Arastırmanın örneklemini, lise 9. sınıf ögrencilerinin babaları olusturmustur. Baba katılım egitimine 26 baba, gönüllü olarak katılmıstır. Arastırmada deney ve kontrol grubu ve ön-test, son-test, izleme ölçümlerinin alındıgı 2x3 deneysel desen kullanılmıstır. Deney grubu, arastırmacının gelistirdigi 10 haftalık baba katılım egitimi almıs, kontrol grubu ise herhangi bir egitim almamıstır. Babaların aile islevlerine yönelik degerlendirmeleri Anne-Babalık Becerileri ve iletisim Ölçegi Ebeveyn Formu (ABBİÖ-EF) ile elde edilmistir. Çalısmaya katılan babaların çocuklarının aile islevlerine yönelik degerlendirmeleri ise Anne-Baba Ergen iliskileri Ölçegi Baba Formu (ABEİÖ-BF) ile elde edilmistir. Çocukların akran iliskilerini degerlendirmek amacıyla Akran iliskileri Ölçegi (AİÖ) kullanılmıstır. Veriler Mann Whitney-U Test, Friedman Test ve Wilcoxon isaret Test ile analiz edilmistir. Bulgular baba katılım egitiminin, babaların aile islevlerine yönelik degerlendirmelerine anlamlı bir etkisi oldugunu göstermistir. Bununla beraber çalısmaya katılan babaların çocukları, ?yakın iliskiler? ve ?duyarlılık? boyutlarında ilerleme göstermelerine ragmen bu ilerleme 6 ay sonraki izleme ölçümlerinde korunamamıstır. Ayrıca, çocukların, Anne-Baba Ergen iliskileri Ölçegi Baba Formu (ABEİÖ-BF) ?beklentileri karsılama? alt boyutundaki puanlarında düsüs gözlenmistir. Son olarak, baba katılım egitimi alan babaların çocuklarının, Akran iliskileri Ölçegi'nin ?güven ve özdesim? alt boyutunda, babaları egitim almayan çocuklara göre ilerleme gösterdigi belirlenmistir. Deney grubu babalarının degerlendirme formu sonuçları, bir yandan baba-çocuk iliskilerindeki gelisimi diger yandan da babaların, çocukları ile iliskilerindeki davranıs degisiklerini ve ilerlemeleri algıladıgını ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
The purpose of the present study was twofold: (a) to design and determine the effect of Father Involvement Training (FIT), which is based on social-cognitive theory principals, on family functioning in father-adolescent relationships, and (b) to examine the effect of Father Involvement Training (FIT) on the quality of the peer relationships of 9th grade high school students, whose fathers participated in the study.. The sample composed of twenty- six 9th grade students? fathers. The 2x3 experimental design examined pre-training, post-training and six-month follow-up measurements of an experimental group and control group. Experimental group received a ten-week father involvement training which was developed by the researcher while the control group did not receive any training. Parent Success Indicator (PSI) was used to assess family functioning of fathers and Parent Adolescent Relationship Scale (PARS) was used to assess family functioning of children whose fathers participated in the study. In order to assess peer relationships of children, Peer Relationship Scale (PRS) was used. Data were analyzed by employing Mann Whitney U Test, Friedman Test, and Wilcoxon Sign Rank Test. The results revealed that the Father Involvement Training had significant effects on the father-child relationship and family functioning of experimental group?s fathers. The experimental group?s fathers had gained higher total scores both at the end of the study and at the follow-up measures in PSI. The adolescents, whose fathers participated in the experimental group, improved in close-relationship and sensitivity dimensions at the end of the study. However, the improvements were not maintained after the six months follow-up measurements. In addition, ratings of the children, whose fathers participated in the experimental group, decreased from pretest to follow-up measures on meeting expectations dimension of the PARS. Lastly, there was a significant improvement in trust and identification dimension of peer relationship levels of children whose fathers received the training compared to children whose fathers did not receive the training. The experimental group fathers? evaluation reports indicated that fathers perceived improvement in different dimensions such as father child communication, behavioral changes in relationship with their children.