Production, marketing and consumption: A sociological critique of mass oriented business strategies
Üretim, pazarlama ve tüketim kitlesel işletme stratejilerinin sosyolojik eleştirisi
  1. Tez No: 140158
  2. Yazar: OKTAY AKTAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. CEYLAN TOKLUOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Kültürel, toplumsal ve bireysel kimlik, toplumsal statü, kitlesel pazarlama vı, Cultural, social and individual identifications, social status, mass marketing IV
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 76
Özet
oz ÜRETİM, PAZARLAMA ve TÜKETİM KİTLESEL İŞLETME STRATEJİLERİNİN SOSYOLOJİK ELEŞTİRİSİ Aktan, Oktay Yüksek Lisans, Sosyoloji Bölümü Tez Yöneticisi: Asst. Prof. Ceylan Tokluoğlu Eylül 2003, 66 sayfa Bu çalışma, şirketlerin pazarlama faaliyetlerini ve bu faaliyetlerin, günümüz tüketim toplumunda, bireylerin tüketim alışkanlıkları üzerindeki toplumsal etkisini incelemiştir. Üreticilerin kitlesel pazarlama faaliyetleri, bireylerin ürünlerle bütünleştiği bir toplumsal ortam yaratması ve ürünlerin toplumsal statü veya başkalarından farklılaşma sembolleri olarak kullanılması tartışılmıştır. Teziniçeriğinde markaların nasıl toplumsal olarak benimsendiği kitlesel pazarlama stratejilerinin analizi çerçevesinde yapılmıştır. Bu faaliyetlerin yeni tüketici stereotipleri oluşturmaya başlaması ve bu stereotiplerin pazarlamacılar tarafından yapay olarak yaratılması incelenmiştir. Bu çalışma, ayrıca markaların ve logoların toplum içerisinde nasıl 'toplumsal imaj' sağlama kaynağı olarak kullanıldığını ve ürünün kendi ürün özellikleri çerçevesini aşıp nasıl yeni kültürel, toplumsal ve birey sel kimlik tanımlan yaratığını incelemiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT PRODUCTION, MARKETING AND CONSUMPTION: A SOCIOLOGICAL CRITIQUE OF MASS ORIENTED BUSINESS STRATEGIES Aktan, Oktay M.Sc., Department of Sociology Supervisor: Asst. Prof. Ceylan Tokluoğlu September 2003, 66 pages This thesis analyzes the marketing activities of the companies in the consumer society of today and their social impacts on the consumption habits of individuals. The creation of a social environment with the mass oriented marketing activities of iiithe producers and the association of individuals with the products that they or others consume are studied. The perception of the products as symbols of social status or their utilization to have distinction from others are analyzed. Throughout this thesis, the question of how brands are socially accepted and appreciated were addressed within the frame of the analysis of the mass oriented marketing activities of producers. Under these activities how the new consumer stereotypes are artificially created are criticized. This thesis also seeks to answer the question of how the social image of the brands and logos reach beyond the product sphere and used as a medium for creating social, cultural and individual identifications.