Teachers perception of self-initiated professional development a case study on Başkent University English language teachers
Öğretmenlerin kendi insiyatiflerindeki mesleki gelişim etkinlikleri ile ilgili görüşleri: Başkent Üniversitesi İngilizce hazırlık bölümü öğretmenleri ile ilgili durum çalışması
  1. Tez No: 140159
  2. Yazar: A. DİLŞAD KARAASLAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ YILDIRIM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: İngilizce öğretmenleri, sürekli mesleki gelişim, öğretmenlerin kendi insiyatiflerindeki mesleki gelişim, mesleki gelişim etkinlikleri, gelişim ve değişime engeller, English language teachers, ongoing professional development, self- initiated development, professional development activities, impediments to change and growth
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 159
Özet
öz ÖĞRETMENLERİN KENDİ İNSİYATİFLERİNDEKİ MESLEKİ GELİŞİM ETKİNLİKLERİ İLE İLGİLİ GÖRÜŞLERİ: BAŞKENT ÜNİVERSİTESİ İNGİLİZCE HAZIRLIK BÖLÜMÜ ÖĞRETMENLERİ İLE İLGİLİ DURUM ÇALIŞMASI Karaaslan, A. Dilşad Yüksek Lisans, Eğitim Bilimleri Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Ali Yıldırım Eylül 2003, 141 sayfa Bu çalışmanın amacı Başkent Üniversitesi İngilizce Hazırlık Bölümü öğretmenlerinin kendi insiyatifleri çerçevesinde başlattıkları mesleki gelişim etkinlikleri ile ilgili görüşlerini incelemektir. Bu çerçevede, öğretmenlerin kendi mesleki gelişimlerine karşı tavırları, belli başlı gelişim etkinlikleri ile ilgili görüşleri, gelişimi ve değişimi engelleyen faktörler incelenmiştir. Veri toplama aracı İngilizce Hazırlık Bölümündeki 110 öğretmene verilen ankettir. Bu anket açık ve kapalı uçlu sorulardan oluşmuştur ve toplanan veriler genel yönelimi ve öğretmenler arasındaki farklılıkları anlamak için betimsel analizden geçirilmiştir.VI Veri analizi, öğretmenlerin mesleki gelişimin önemini yansıtan bir çok görüşe katıldıklarım ortaya çıkarmıştır. Buna ek olarak, öğretmenler belli başlı gelişim etkinliklerinin gelişimleri için öneminin farkındadırlar. Ama, gelişim etkinliklerinden, öğretim elemanları arası sınıf içi gözlemleri ve eylem araştırması diğer etkinlikler kadar önemsenmemiştir. Buna ek olarak, öğretmenlerin mesleki gelişim etkinliklerine önem verdikleri kadar bunlardan faydalanmadıkları tespit edilmiştir. Ayrıca, öğretmenler etkinliklere verdikleri önem ve bunları kullanma konusunda alt grup değişkenlerine göre belirli farklılıklar göstermişlerdir. Bayan öğretmenler, genç olanlar ve deneyimi az olan öğretmenlerin bazı mesleki gelişim etkinliklerine daha çok önem verip, onları daha çok kullandıkları ortaya çıkmıştır. Bununla birlikte belirtilen gelişimi engelleyici faktörlerin hepsinin öğretmenler tarafından önemli bulunduğu da ortaya çıkarılmıştır. En önemli gelişimi engelleyici faktörlerin ağır iş yükü, motivasyon eksikliği ve mesleki gelişim için kurum tarafından verilen desteğin eksikliği olarak belirtilmiştir.
Özet (Çeviri)
Ill ABSTRACT TEACHERS' PERCEPTIONS OF SELF-INITIATED PROFESSIONAL DEVELOPMENT: A CASE STUDY ON BAŞKENT UNIVERSITY ENGLISH LANGUAGE TEACHERS Karaaslan, A. Dilşad MSc, Department of Educational Sciences Supervisor: Prof. Dr. Ali Yıldırım September 2003, 141 pages The purpose of this study was to investigate perceptions of self-initiated professional development of English language teachers at English Language School of Başkent University. Within this framework, teachers' attitudes towards their professional development, their perceptions of major professional development activities, and the factors that hinder change and growth in teachers were investigated. The data collection instrument used was a questionnaire administered to 1 1 0 English language teachers at Başkent University. The questionnaire consisted of both open-ended and close-ended items and the data collected were analyzed descriptively to understand the general trends and differences among teachers.IV The data analysis revealed that the teachers agreed with most of the concepts that reflect the importance of professional development. In addition, they were aware of the importance of major professional development activities for their growth. However, peer observation and action research, which are developmental activities, were not favoured as much as the other activities. In addition, it was found that the teachers did not make use of the activities as much as they gave importance to. Furthermore, teachers showed significant differences in importance given to and making use of the activities by the background variables. Female teachers, young teachers and the teachers who do not have much experience seemed to give more importance to and actualize some of the professional development activities more than the other teachers. Meanwhile, it was also noted that the listed factors that hinder growth were all found important by the teachers. The most important impediments to growth were indicated as excessive workload, lack of self-motivation and lack of institutional support for professional development.