A Democratisation project in the age neoliberalism: The historical specificity of the TÜSİAD reports
Neoliberalizm çağında bir demokratikleşme projesi: TÜSİAD raporlarının tarihsel özgüzlüğü
  1. Tez No: 140157
  2. Yazar: NAZIM GÜVELİOĞLU
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. GALİP YALMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: Türkiye'de demokratikleşme, TÜSÎAD, Poulantzas, devlet biçimi, rejim biçimi, hegemonya projesi. iv, Democratisation in Turkey, TÜSİAD, Poulantzas, form of state, form of regime, hegemonic project. iii
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 181
Özet
oz NEOLtBEREALİZM ÇAĞINDA BÎR DEMOKRATİKLEŞME PROJESİ: TÜSİAD RAPORLARININ TARİHSEL ÖZGÜLLÜĞÜ Güveloğlu, Nazım Yüksek Lisans, Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü Tez Yöneticisi: Yrd. Doç. Dr. Galip YALMAN Eylül 2003, 171 sayfa 1990'larm sonlarına doğru Türkiye'de, Avrupa Birliği'ne olası bir üyeliğe bağlı olarak bir demokratikleşme projesi gündeme gelmiştir. Bu tez, bu demokratikleşme projesini buna ilişkin olarak TÜSÎAD tarafından yayımlanmış olan raporlara referansla değerlendirmektedir. Tez kapsamında, raporların kuramsal temellerinin yanı sıra TÜSÎAD 'm bu projeye verdiği desteğin arkasındaki saikler de ele alınacaktır. Hem TÜSİAD' m bu desteğinin hem de demokratikleşme projesinin kendisinin özgüllüğünün anlaşılabilmesi için bunların yer aldığı tarihsel sürecin özelliklerinin hesaba katılmasının gerekli olduğu savunulacak ve bu doğrultuda, ulusal ve uluslararası bağlamdaki belli başlı gelişmeler incelenecektir. Bu inceleme için Nicos Poulantzas'ın devlet kuramına dayanan ilişkisel bir yaklaşımdan ve Bob Jessop'un“hegemonya projesi”kavramsallaştırmasından faydalanılacaktır. Ele alman konularm, devlet biçimi, rejim biçimi ve smıfsal ilişkiler açısından ne gibi anlamları olduğu değerlendirilecektir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT A DEMOCRATISATION PROJECT IN THE AGE OF NEOLIBERALISM: THE HISTORICAL SPECIFICITY OF THE TÜSİAD REPORTS Güveloğlu, Nazım M. Sc, Department of Political Science and Public Administration Supervisor: Assist. Prof. Dr. Galip YALMAN September 2003, 171 pages By the late 1990s, a democratisation project has come to the agenda in Turkey in relation to a possible membership to the European Union. This thesis analyses this democratisation project with special reference to the reports published by TÜSlAD accordingly. Within the scope of the thesis, as well as the theoretical bases of the reports, the motives behind TÜSİAD's support for this project will also be dealt with. It will be argued that, in order to grasp the specificity of both the democratisation project and TÜSİAD's support for it, it is necessary to take into account the characteristics of the historical process that these take place in; and, some key developments at the national and international contexts will be investigated in this direction. For this investigation, a relational approach based upon Nicos Poulantzas's state theory and Bob Jessop's conceptualisation of“hegemonic project”will be made use of. The implications that the subject matters have for the form of state, form of regime, and class relations will be elaborated on.