Self-esteem and stressful life events of university students
Üniversite öğrencilerinin öz benlik saygısı ve stresli yaşam olayları
  1. Tez No: 140164
  2. Yazar: SERAP EMEL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYHAN DEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Psikoloji, Education and Training, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Öz benlik saygısı, Stresli yaşam olayları vı, Self-esteem, Stressful Life Events IV
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 107
Özet
öz ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİNİN ÖZ BENLİK SAYGISI VE STRESLİ YAŞAM OLAYLARI Emil, Serap Yüksek Lisans, Eğitim Bilimleri Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Ayhan Demir Eylül 2003, 95 sayfa Bu çalışmada öncelikle üniversite öğrencilerinin öz benlik saygısı düzeyleri, daha sonra kız-erkek, başarılı -başarısız öğrenciler arasındaki öz benlik saygısı farklılığı incelenmiştir. Son olarak, öz benlik saygısının stresli yaşam olayları ile ilişkisi incelenmiştir. Çalışmaya Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ)'nin farklı bölüm ve sınıf düzeylerinden toplam üç yüz kırk bir öğrenci katılmıştır. Çalışmada öğrencilere Rosenberg Öz Benlik Saygısı Ölçeği (SES), Üniversite Öğrencilerine Yönelik Yaşam Olayları Ölçeği (ÜÖYO) ve 4 soruluk demografik bilgi formu uygulanmıştır. Bu araştırma için ÜÖYO ölçeğinin faktör analizi yapılmıştır. Faktör analizisonucunda üç faktör belirlenmiştir. Bunlar sırasıyla benlik ile ilgili kaygı/problemler; çevresel, uyum ve aile ile ilgili olay/problemler; akademik olayproblemlerdir. öz benlik saygısı yüksek ve düşük olan öğrencilerin frekansı hesaplanmıştır. Ayrıca, öz benlik saygısı açısından kız ve erkek öğrenciler ile başarılı ve başarısız öğrenciler arasındaki farkılılığın anlamlılığı Bağımsız t-testi ile test edilmiştir. Stresli yaşam olayları ile öz benlik saygısı arasındaki ilişki Pearson korelasyon katsayısı analizi kullanılarak saptanmıştır. Çalışma sonucunda ilk olarak, 302 öğrencinin (% 88.6) öz benlik saygısı yüksek bulunurken, 39 öğrencinin (%11.4) öz benlik saygısının düşük olduğu görülmüştür. Bağımsız t-testi sonucunda başarılı öğrencilerin öz benlik saygısının başarısız olanlarınkinden anlamlı düzeyde daha yüksek olduğu bulunmuştur. Ancak öz benlik saygısı açısından kız ve erkek öğrenciler arasında anlamlı bir fark bulunamamıştır. Son olarak, benlik ile ilgili kaygı/problemler; çevresel, uyum ve aile ile ilgili olay/problemler; akademik olaylar/problemler ile öz benlik saygısı arasında anlamlı bir ilişki bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT SELF-ESTEEM AND STRESSFUL LIFE EVENTS OF UNIVERSITY STUDENTS Emil, Serap M. S., Department of Educational Sciences Supervisor; Prof. Dr. Ayhan Demir September 2003, 95 pages This study examined the frequency of university students with self- esteem level at first. Moreover, the difference between male and female and the difference between achiever and non-achiever students were examined with respect to self-esteem. Also the relationship between self-esteem score of university students and stressful life events was examined. Three hundred thirty one university students from different grades and departments of Middle East Technical University have been participated in this study. Rosenberg Self-Esteem Scale (SES), Life Events Inventory for University Students (LEIU) and four-question demographic information form were used for this study. Factor analysis for LEIU was made for this study. HiAt the end of the factor-analysis, three factors were identified. These were called as self-related anxiety/problems; environmental, adjustment, family events/problems; and academic events/problems. To examine the percentage of students with high and low self-esteem, frequency of the participant was calculated. In addition, independent samples t-test was applied to investigate the difference between male-female and achiever- non-achiever students on self-esteem, while Pearson product moment correlation was applied to examine the relationship between self-esteem and stressful life events. It was found that there were 302 students (88.6 %) with high self-esteem level, while there were 39 students (1 1.4 %) with low self-esteem level. According to independent samples t-test results, it was found that achiever students' self-esteem score was higher than non- achiever students whereas there is no significant difference between male and female on the self-esteem score. Finally, it was found that there is a significant relationship between self-related anxiety/problems, environmental, adjustment, family problems and academic events/problems and self-esteem.