Macroeconomic policies and structural adjustment under the IMF stabilization program in the Turkish economy: A computable general equilibrium analysis
IMF istikrar programı kapsamında Türkiye ekonomisinde makroekonomik politika ve yapısal uyum: Hesaplanabilir genel denge analizi
  1. Tez No: 140176
  2. Yazar: WON JOO HWANG
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ALPER GÜZEL
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Hesaplanabilir Genel Denge (HGD), IMF İstikrar Programı, Yapısal Uyum, Kamu Sektörü Açıkları. vı, Computable General Equilibrium (CGE), IMF Stabilization Program, Structural Adjustment, Public Sector Deficits. IV
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 203
Özet
oz IMF İstikrar Programı Kapsamında Türkiye Ekonomisinde Makroekonomik Politika ve Yapısal Uyum: Hesaplanabilir Genel Denge Analizi Hwang, Won Joo Doktora, Ekonomi Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Alper Güzel Nisan 2003, 190 sayfa Türkiye ekonomisi, 1980'lerde bir dizi liberalizasyon politikası uygulanmasına rağmen, 1990'larda iki önemli iktisadî kriz yaşamıştır. 1994 krizi ardından IMF destekli bir istikrar programı uygulanmasına rağmen, daha sonra 1999-2000 döneminde Türkiye ekonomisnin başka bir kriz yaşaması IMF kaynaklı başka bir istikrar politikasını da beraberinde getirmiştir. Türkiye ekonomisi deneyiminden de anlaşılacağı gibi, IMF güdümlü bir istikrar politikasının başarı garantisi yoktur. Bu deneyim gösteriyor ki, istikrar politikalarının uygulandığı krize duyarlı bu ekonominin yapısal özelliklerinin ve uyum mekanizmalarının anlaşılması mutlak öneme sahiptir.Bu çalışmanın amacı, IMF istikrar politikalarını uygulayan Türkiye ekonomisinde, makroekonomik politikaların etkilerini ve yapısal uyum mekanizmalarını incelemektir. Türkiye ekonomisi genelindeki etkilerin incelenmesi amacıyla, reel sektör uygulamalı bir Hesaplanabilir Genel Denge Modeli (TURCGE) kurulmuştur. Normal düzeyde ve azaltılmış düzeyde kamu sektörü açıklarının olduğu varsayımı altında, sermaye girişleri ve devalüasyon gibi iki temel politikanın denemesi yapılmıştır. Model sonuçlarına göre, sermaye girişleri, Türk ekonomisini bir miktar canlandırabilirken, dış ticaret açığını, sürdürülemez duruma getirecek derecede büyütebilir. Devalüasyon denemesi sonuçlarına göre, devalüasyonun dış ticaret dengesinde meydana getirdiği iyileşmeye rağmen, yüksek kamu açıklarının Türkiye ekonomisindeki istikrarı bozucu rolü devam etmektedir. Bu çalışmanın ortaya koyduğu en önemli bulgu, hem sermaye girişleri hem de devalüasyon olduğunda, IMF istikrar politikaları uygulayan Türkiye ekonomisinin iyi bir performans yakalayabilmesi için kamu sektörü açıklarının azaltılmasının kaçınılmaz bir önkoşul olduğudur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MACROECONOMIC POLICIES AND STRUCTURAL ADJUSTMENT UNDER THE IMF STABILIZATION PROGRAM IN THE TURKISH ECONOMY: A COMPUTABLE GENERAL EQUILIBRIUM ANALYSIS Hwang, Won Joo Ph.D., Department of Economics Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Alper Güzel April 2003, 190 pages The Turkish economy encountered with the two major economic crises in the 1990s after a series of liberalization policies during the 1980s. Despite of the IMF-supported stabilization program after the 1994 financial crisis, the Turkish economy experienced another serious crisis in the 1999-2000 followed by the IMF-directed stabilization program. This experience of the Turkish economy indicates that the IMF-directed stabilization policies do not necessarily guarantee successful outcomes. This fact emphasizes the crucial importance of understanding the structural features and the adjustment mechanisms of the crisis-ridden economy under stabilization policies. mThe purpose of this thesis is to investigate the effects of macroeconornic policies and the structural adjustment mechanism under the IMF stabilization policies in the Turkish economy. A Computable General Equilibrium Model (TURCGE), a real sector CGE model, is constructed for the Turkish economy. Two major policy experiments, capital inflows and devaluation, are implemented under two different settings: normal level and reduced level of the public sector deficits. The model results imply that capital inflows may boost the Turkish economy slightly, but it creates a trade deficit problem that might become unsustainable in the end. Devaluation experiment results indicate that the large public deficits may continue to play a destabilizing role in the Turkish economy in spite of the improvement of trade balance as a result of devaluation. The most important implication of this thesis is that a reduction of public sector deficits is an inevitable prerequisite for the successful performance of the Turkish economy under the IMF stabilization policies.