An Analysis of change in pre-service teacher education in Turkey by using chaos theory
Türkiye'de hizmet-öncesi öğretmen eğitimindeki değişim kaos kuramı çerçevesinde analizi
- Tez No: 140194
- Danışmanlar: PROF. DR. ALİ YILDIRIM, PROF. DR. HASAN ŞİMŞEK
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: kaos teorisi, hizmet-öncesi öğretmen eğitimi, örgütsel değişim, öğretmen profesyonelliği, eğitimde yenidenyapılandırma ve reform, öğretmen eğitimi programlan vı, chaos theory, pre-service teacher education, organizational change, teacher professionalism, educational restructuring and reform, teacher education programs IV
- Yıl: 2003
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 289
Özet
oz TÜRKİYE'DE HIZMET-ONCESI ÖĞRETMEN EĞİTİMİNDEKİ DEĞİŞİMİN KAOS KURAMI ÇERÇEVESİNDE ANALİZİ Somuncuoğlu, Yeşim Doktora, Eğitim Bilimleri Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Ali Yıldırım Yardımcı Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Hasan Şimşek Aralık 2003, 275 sayfa Bu çalışma Türkiye'de hizmet öncesi öğretmen eğitimindeki reformları Kaos Teorisi perspektifinden incelemek amacıyla gerçekleştirilmiştir. Çalışmaya yön veren araştırma sorulan şöyledir: 1) 1982 yenidenyapılandırması 1998 yenidenyapılandırması ile nasıl ilişkilendirilebilir? 2) 1998 yenidenyapılandırmasını gerektiren sorunlar nelerdi? 3) 1998 dönüşümü nasıl gerçekleşti? 4) Sistem şu anda hangi aşamadadır? 5) Yeni modelin gelecekte izleyeceği yön ne olabilir? Bu nitel araştırma çalışmasında kullanılan veri kaynaklan görüşmeler ve dokümanlardır. İlgili kurumlarda yönetici olarak görev yapmakta olan bazı kişiler ve 8 farklı Eğitim Fakültesinde çalışmakta olan toplam 28 öğretim elemanı ile görüşmeler yapılmış, çalışmanın konusuna yönelik ilgili kurumlann raporlan ve toplantı tutanaklan, ilgili konferans ve panel oturumlann bildirileri ve notları, süreli yayın makaleleri, ve dört farklı gazetenin konuya yönelik haber ve makaleleri incelenmiştir.Araştırmacı tarafından geliştirilen 'Kaotik Dönüşüm Olarak Değişim' modeli çalışmaya yön veren teorik yaklaşımı içermektedir. İçerik analizi yöntemi ile çözümlenen veriler ışığında bu çalışmada, 'kaotik dönüşüm' yaklaşımının Türkiye'de hizmet öncesi öğretmen eğitimindeki stabilite ve 'denge bozulumu' süreçlerini sorgulamak ve anlamak açışından önemli katkılar sağladığı ortaya çıkmıştır; kabaca 1950'ler - 1970 (gelişim ve stabilite), 1970'ler (denge bozulumu ve çalkantı), 1982-1990'larm başlan ('kapalı denge') ve 1990'larm ortalan - 1998 (çalkantı ve dönüşüm) önemli dönemlerdir. Ayrıca, 1998 yenidenyapılandırmasmı gerektiren sorunlann program ve yönetim boyutunda olduğu ve 1998 dönüşümünün bir 'Öz-düzenleme' olduğu ortaya çıkmıştır. 1998 yenidenyapılandırmasının hizmet öncesi öğretmen eğitimini 'kimliğine' yaklaştırdığı, ancak modelinin henüz kurumsallaşmadığı, kurumsallaşması için 'yönetim' boyutunun açıklığa kavuşturulması ve 'insan kaynağını' (öğretmen eğitimcisi profilini) geliştirmeye yönelik stratejilerin uygulanması gerektiği bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT AN ANALYSIS OF CHANGE IN PRE-SERVICE TEACHER EDUCATION IN TURKEY BY USING CHAOS THEORY Somuncuoğlu, Yeşim Ph.D., Department of Educational Sciences Supervisor: Prof. Dr. Ali Yıldırım Co-Supervisor: Prof. Dr. Hasan Şimşek December 2003, 275 pages This study was conducted to investigate the change in pre-service teacher education in Turkey by using Chaos Theory. The research questions were the following: 1) How did the 1982 restructuring relate to the 1998 restructuring? (2) What were the reasons for the anomalies that led to the 1998 restructuring? (3) How did the 1998 process of transformation work? (4) At which stage of the curve is the system now? (5) What are the possible paths the new model may evolve? The data sources in this qualitative research study were interviews and documents. The 28 participants of the interviews included some key decision-makers at related institutes and some academic staff at 8 different Education Faculties in Ankara, Eskişehir, Bolu, Adana, and Kırşehir. The written documents included some relevant reports, meeting minutes, the proceedings of conferences and panel discussions, research articles, and some articles of four different newspapers in Turkey. inA model of 'Change as Chaotic Transformation' was designed by the researcher as a theoretical framework. The data, subjected to a content analysis, revealed that the logic of chaotic transformation has significant implications in investigating and understanding the stability versus instability phases in teacher education affairs in Turkey; roughly 1950s - 1970 (evolution and stability), 1970s (disequilibrium and turbulence), 1982 - early 1990s ('forced stability'), and mid- 1990s to 1998 (turbulence and transformation) are significant phases in this sense. The data also revealed that the reasons for the anomalies that led to the 1998 restructuring were in both program and administrative issues. Further, the process of transformation in 1998 was 'self-organization.' It is found that presently the 1998 model is perceived as not yet institutionalized; the achievements in program issues realigned teacher education to its 'identity', but the path the new model may evolve depends on the clarification and institutionalization of 'governance' and implementing strategies for developing 'human resources' (the teacher educator profile).