Unfolding Republican Patriarchy: The case of young women at the girls'socational boarding school in Elazığ
- Tez No: 140195
- Danışmanlar: PROF. DR. YILDIZ ECEVİT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Sosyoloji, Education and Training, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Modernleşme, Uluslaşma, Kadınlar ve Milliyetçi Söylemler, Kürt Kadınları, Kadınların Deneyimleri, Eğitim, Elazığ Akşam Yatılı Kız Sanat Okulu, Merkezileşme. vı, Modernization, Nation Building, Nationalist Discourse and Women, Kurdish Women, Women's experiences Integration, Education, Elazığ Girls' Boarding Vocational School, Centralization. IV
- Yıl: 2003
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kadın Çalışmaları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 195
Özet
oz CUMHURİYETÇİ ATAERKİ'NİN ÇÖZÜMLENMESİ: ELAZIĞ YATILI AKŞAM KIZ SANAT OKULU'NDAKİ KÜRT KADINLARI ÜZERİNE BİR ÇALIŞMA Sevim Yeşil Yüksek Lisans, Kadın Çalışmaları Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Yıldız Ecevit Eylül 2003, 183 sayfa Bu tezin amacı Türkiye'nin modernizasyon ve ulus inşası süreçlerine Kürt kadınlarının eğitim yoluyla dahil edilmeleri ve bu süreçleri nasıl deneyimlediklerini araştırmaktır. Bu konuya ilişkin, literatürde eğitimli, üst sınıf, kentli Türk kadınlarının bu süreçleri nasıl deneyimledikleri aktarılırken, farklı etnik ve dinsel gruptan gelen, alt sınıf kadınların deneyimleri henüz araştırılmamıştır. Bu sebeple bu çalışma farklı etnik-dinsel topluluğa ait kadınların deneyimlerini feminist bakış açısından tartışmaktadır. Bu tezde Cumhuriyetten önce başlayan modernleşme/Batılılaşma sürecinin Cumhuriyet döneminde ulus-devlet inşaa sürecine dönüşmesi ve genel olarak kadınların bu sürece entegrasyonlarını araştırdım. Bu modernleşme/Batılılaşma ve ulus-devlet inşaa süreçlerinden Kürtlerin nasıl etkilendikleri ve Kürt kadınlarının bu süreçlere eğitim yoluyla ne şekilde dahil edildiklerini Elazığ Kız Enstitüsü bünyesinde 1937 yılında kurulan Elazığ Girls' Boarding Vocational School'u inceleyerek araştırdım. Tezin üç temel sonucu vardır, tik olarak, okul Türk dilini ve kültürünü bu kadınlara benimseterek, onları Türk kültürüne entegre etme hedefini başarmıştır. İkinci olarak, Okul, onların ideal Cumhuriyet kadını kimliğini benimsemelerive Cumhuriyet ideolojisinin temsilcileri olmalarım sağlama hedefini de gerçekleştirmiştir. Üçüncü sonuç, bu kadınları yeni Türk kimliğini ve kültürünü benimseme sürecini travmatik yaşamadıktandır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT UNFOLDING REPUBLICAN PATRIARCHY: THE CASE OF YOUNG KURDISH WOMEN AT THE GIRLS' VOCATIONAL BOARDING SCHOOL IN ELAZI? Sevim Yeşil M.Sc, Department of Gender and Women's Studies Supervisor: Prof. Dr. Yıldız Ecevit September 2003, 183 pages The purpose of the thesis is to analyze the inclusion of the Kurdish women in the modernization and nation-building processes of Turkey, and to understand how they experienced these processes. Regarding the issue, although the literature reflects how the educated, urban, upper class, Turkish women experienced these processes, the experiences of women from different ethnic and religious groups and lower classes have not been studied yet. Therefore, this study aims to discuss the experiences of women from different ethnic-religious backgrounds with a feminist approach. In this thesis, I analyzed the transformation of the pre-Republican modernization/Westernization process into a nation-building construction process in the Republican period, and also the integration of women in general into this new process. I executed a research on The Elazığ Girls' Boarding Vocational School, founded under the Elazığ Girls' Institute in 1937, in order to explore how Kurdish people were affected by these modernization/Westernization and national-building construction processes and how Kurdish women were involved in these processes mthrough the mediation of education. The thesis has the following three conclusions: First, the school had achieved its mission of the integration of these women into the Turkish culture by the adaptation of the Turkish language and culture by them. Second, the school had become successful in its objective of making these women adapt the ideal Republican woman identity and become the representatives of the Republican ideology. Third, these women experienced such an adaptation process generally not traumatically.