Investigation of the effects of school type, gender, and grade level on students'attitudes toward technology
Okul çeşidinin, cinsiyetin ve sınıfın öğrencilerin teknolojiye karşı tutumlarına etkilerinin incelenmesi
- Tez No: 140213
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SAFURE BULUT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Teknoloji, Eğitim Teknolojisi, Öğretim Teknolojisi, Bilgi Teknolojisi Sınıfı, Teknolojik Geçmiş, Teknolojiye Karşı Tutum, Okul Çeşidi, Cinsiyet, Sınıf. vı, Technology, Educational Technology, Instructional Technology, Information Technology Classroom, Technological Background, Attitude Toward Technology, School Type, Gender, and Grade Level. IV
- Yıl: 2003
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilim ve Teknoloji Politikası Çalışmaları Anabilm Dalı
- Sayfa Sayısı: 106
Özet
öz OKUL ÇEŞİDÎNİN, CİNSİYETİN VE SINIFIN ÖĞRENCİLERİN TEKNOLOJİYE KARŞI TUTUMLARINA ETKİLERİNİN İNCELENMESİ ÇATAK, Melek Master Tezi, Bilim ve Teknoloji Politikası Çalışmaları Tez Yöneticisi: Doc.Dr. Safure BULUT Ocak 2003, 92 Sayfa. Bu çalışmanın amaçları, 6., 7. ve 8. sınıf öğrencilerinin okul çeşidi, cinsiyet ve sınıfa göre teknolojik geçmişlerinin incelenmesi ve okul çeşidinin, cinsiyetin ve sınıfın 6., 7. ve 8. sınıf öğrencilerinin teknolojiye karşı tutumları üzerindeki etkilerini incelemektir. Araştırma 569 öğrenciyle yapılmıştır. Her bir sınıftaki denek sayısı 196, 181 ve 1 92' dir. Cinsiyete göre ise 260 kız ve 309 erkektir. Gerekli verileri toplamak için çalışmada şu ölçme araçları kullanılmıştır: 1. Teknolojinin Kullanımı Bilgi Formu (TKBF); 2. Teknolojiye Karşı Tutum Ölçeği (TTÖ). TKBF araştırmacılar tarafından geliştirilmiştir. TTÖ araştırmacılar tarafından geliştirilmiş, geçerlik ve güvenirlikleri test edilmiştir. Bu çalışmanın verileri TKBF' de verilen soruların cevaplarının sıklıkları bulunarak ve 3 Yönlü Varyans ile analiz edilmiştir. Çalışmanın sonuçları şunları göstermiştir: 1. Bilgi teknolojisi bulunan bir okula devam eden öğrencilerle etmeyenlerin teknolojik geçmişleri arasında büyük bir fark yoktur. 2. Kızlar ve erkekler arasında teknolojik geçmişlerine göre önemli bir fark yoktur. 3. Teknolojik geçmişlerine göre 6., 7. ve 8. sınıf öğrencileri arasında küçük farklar vardır. 4. Bilgi teknolojisi bulunan birokula devam eden öğrencilerle etmeyenler arasında matematik, sosyal bilgiler, fen bilgisi, yabancı dil derslerinde öğretim teknolojisi kullanımına göre büyük bir fark yoktur. Her iki tip okulda da ders araç gereçleri en sık kullanılan araçlardır. 5. Bilgi teknolojisi bulunan bir okula devam eden öğrencilerle etmeyenlerin teknolojiye karşı tutumlarına göre ortalamaları arasında anlamlı bir fark yoktur. Bununla birlikte bilgi teknolojisi sınıfı olmayan bir okula devam eden öğrenciler teknolojiye karşı tutumlarına göre daha yüksek puana sahiptir. 6. Kızlar ve erkekler arasında istatiksel olarak teknolojiye karşı tutumlarına göre ortalamaları arasında anlamlı bir fark yoktur. Bununla birlikte kızlar daha yüksek puana sahiptir. 7. Teknolojiye karşı tutumlarına göre 6., 7. ve 8.sınıf öğrencilerinin ortalamaları arasında anlamlı bir fark yoktur.Bununla birlikte 7.sınıf öğrencileri en yüksek puana sahiptir, ö.sınıf öğrencileri ikinci yüksek puana ve 8.sınıf öğrencileri en düşük puana sahiptir. 8. Teknolojiye karşı tutum açısından eğitim teknolojisinin kullanılması ve cinsiyet arasında etkileşim vardır. 9. Teknolojiye karşı tutum açısından eğitim teknolojisinin kullanılması- sınıf ve cinsiyet -sınıf arasında etkileşim yoktur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT INVESTIGATIGATION OF THE EFFECTS OF SCHOOL TYPE, GENDER, AND GRADE LEVEL ON STUDENTS' ATTITUDES TOWARD TECHNOLOGY ÇATAK, Melek M.Sc. in Science and Technology Policy Studies Supervisor: Assoc.Prof.Dr. Safure BULUT January 2003, 92 pages. The purposes of the study were to investigate the technological background of 6th, 7th, and 8th grade students with respect to school type, gender, and grade level and to examine the effects of school type, gender, and grade level on 6th, 7th, and 8th grade students' attitudes toward technology. The research was conducted on 569 students. The number of subjects in 6th, 7th, and 8th grade students were 196, 181, and 192 respectively. According to gender, the number of girls and boys were 260 and 309 respectively. To obtain necessary data of this study, the following measuring instruments were utilized: 1. Questionnaire on Use of Technology (QoUT); 2. Attitude Toward Technology Scale (ATTS). QoUT was developed by the researchers. ATTS was developed and, its validity and reliability were tested by the researchers. The data of this study were analyzed by finding frequencies of responses to given questions in QoUT and Three- Way Analysis of Variances. The results of the study indicated that: 1. There was no great difference between students attending a school with IT class and students attending a school without an IT class with respect to technological mbackground. 2. There was no important difference between girls and boys with respect to technological background. 3. There were little differences among 6l grade, 7l grade, and 8th grade students with respect to technological background. 4. There was no great difference between schools with an IT class and schools without an IT class with respect to use of instructional technology in mathematics, social science, natural science and foreign language lessons. In both types of schools, course materials were the most commonly used tools. 5. There were no significant differences among the mean scores of students attending a school with an information technology (IT) class, and those attending a school without an IT class with respect to attitudes toward technology. However, the students attending a school with an information technology class better scored than those attending a school without an information technology class.6. There was no significant difference between the mean scores of girls and boys in terms of attitudes toward technology. However, the girls scored better than the boys. 7. There was no statistically significant difference between the mean scores of 6th, 7th, and 8th grade students' attitudes toward technology. However, the 7th grade students had the highest score, the 6th grade students had the second highest score, and the 8th grade students had the lowest score. 8. There was interaction between school type and gender with respect to attitudes toward technology. 9. There were no interactions between school type- grade level and gender- grade level with respect to attitudes toward technology.