EFL speaking enxiety : How do students and teachers perceive it?
İngilizce'yi yabancı dil olarak öğrenen öğrencilerin konuşma kaygısı: Öğrenciler ve öğretmenler bu kaygıyı nasıl algılıyorlar?
- Tez No: 140214
- Danışmanlar: PROF. DR. HÜSNÜ ENGİNARLAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Kaygı, konuşma, neden, algılama, öğrenci, öğretmen vı, Anxiety, speaking, cause, perception, student, teacher IV
- Yıl: 2003
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 128
Özet
Bu tez, İngilizce'yi yabancı dil olarak öğrenen Türk öğrencilerinin sınıf ortamında yaşadıkları konuşma kaygısının sebeplerini hem öğrenci hem de öğretmen açısından incelemeyi amaçlamaktadır. Bu amaçla, Gazi Üniversitesi Hazırlık Okulu'nda öğrenim gören 100 orta düzey yabancı dil öğrencisiyle, bu öğrencilerin öğretmenleri (7) denek olarak seçilmişlerdir. Çalışma için gerekli veriler, bir kaygı anketinin iki değişik versiyonunun, iki denek grubuna uygulanması ile toplanmıştır. Toplanan veriler çözümlenmiş ve betimsel istatistiksel sonuçlar elde edilmiştir. Bu sonuçlar, yabancı dil konuşma kaygısının sebepleri hakkındaki öğrenci ve öğretmen algılamalarını yorumlamak amacıyla tartışılmıştır.Çalışmadan elde edilen bulgular, öğrencilerin İngilizce konuşurken bir dereceye kadar kaygılı olduklarını, ancak bu kaygının aşırı rahatsız edici boyutlarda olmadığına işaret etmektedir. Her iki denek grubuna göre, bazı kişisel özellikler ve kimi öğretim etkinlikleri bu kaygının oluşmasına en fazla etki etmektedirler.
Özet (Çeviri)
This thesis aims to investigate the causes of speaking anxiety experienced by Turkish EFL students in language classrooms from the perspectives of both learners and teachers. For this purpose, 100 intermediate level EFL students and their class teachers (7 in total) in the Prep School at Gazi University were chosen as the subjects. For this study, data were collected by administering two different versions of the same questionnaire to the two groups of subjects. Then, the data collected from each of the groups of subjects have been analysed. Finally, the results are discussed in order to interpret the perceptions of both the students and the teachers about the causes of EFL speaking anxiety. inThe findings of this study indicated that the students experience a certain degree of EFL speaking anxiety, but the intensity of this anxiety is not disturbingly high. According to both the students and the teachers, personal reasons and some teaching procedures contribute most to speaking anxiety.