Intersubjectivity and the problem of freedom in the philosophy of Hegel
Hegel felsefesinde öznelerarasallık ve özgürlük sorunu
  1. Tez No: 140217
  2. Yazar: GÜÇLÜ ATEŞOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET İNAM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Felsefe, Philosophy
  6. Anahtar Kelimeler: Öznelerarasılık, öznellik, bilinç, özbilinç, istek, tanınma/kabul edilme, özgürlük. vı, intersubjectivity, subjectivity, consciousness, self-consciousness, desire, recognition, freedom. IV
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 104
Özet
oz HEGEL FELSEFESİNDE OZNELERARASILIK VE ÖZGÜRLÜK SORUNU Ateşoğlu, Güçlü Yüksek Lisans, Felsefe Bölümü Tez Yöneticisi: Prof.Dr. Ahmet İnam Eylül 2003, 95 sayfa En yeni felsefe olma amacı taşıyan Hegel'in sistemi, düşünce tarihinde bir dönüm noktasını sergiler. Felsefe ya da genel olarak bilgi disiplinlerini birbirinden ayıran Aydınlanmanın felsefe düşüncesine karşıtlıkla, Hegel onları tekrar birleştirmeye çalışır. Bu çalışmada ben, Georg Wilhelm Friedrich Hegel'in iki önemli eseri olan Tin'in Görüngübilimi ve Hukuk Felsefesinin îlkeleri'nde beliren kavramlar arasındaki yakm ilişkiyi göstermeye çalıştım. Bu kavramlar bilinç, özbilinç, istek, tanınma/kabul edilme, özgürlük ve öznelerarasılıktır ki, bireyin öz-edimselleş-meşini düşünmede ve insani toplumsallaşma sürecini anlamada çok önemli bir yere sahiptirler. Bu anlamda genel olarak Hegel felsefesi, modern toplumu, reflektif toplumsal varlıklar olarak bizim beklentilerimize hala merkezi önemde olan bu kavramların ışığında bir çözümleme girişimidir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT INTERSUBJECTIVITY AND THE PROBLEM OF FREEDOM IN THE PHILOSOPHY OF HEGEL Ateşoğlu, Güçlü M.S., Department of Philosophy Supervisor: Prof. Dr. Ahmet İnam September 2003, 95 pages Hegel's system, with a purpose of being the newest philosophy, represents a turning point in the history of thought. In contrast to the philosophical thought of Enlightenment which seperates branches of knowledge, or that of philosophy, Hegel tries to recombine them. In this study, I intended to reveal the close connection of the concepts appeared in the two works of Georg Wilhelm Friedrich Hegel, namely, The Phenomenology of Spirit (Phanomenologie des Geistes) and Elements of the Philosophy of Right (Grundlinien der Philosophic des Rechts). These concepts are consciousness, self-consciousness, desire, recognition, freedom and intersubjectivity that are very important for considering iiiself-actualization of the individual and for understanding also the process of human socialization. In this sense, Hegel's philosophy, in general, is an attempt to analyze modern society through the light of these conceptions which are still central to our aspirations as reflective social beings.