The Relationship between learning styles and language learning strategies of pre-intermediate EAP students
Orta düzey öncesi akademik amaçlarla İngilizce öğrenen öğrencilerin öğrenme stilleri tercihleri ve dil öğrenme stratejileri arasındaki ilişki
- Tez No: 140218
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. GÖLGE SEFEROĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: dil öğrenme stratejileri, öğrenme \ stilleri, işitsel öğrenci, görsel öğrenci, dokunsal öğrenci, devinsel öğrenci, grupla öğrenen öğrenci ve bireysel öğrenen öğrenci. vı, language learning strategies, learning styles, auditory learner, visual learner, tactile learner, kinaesthetic learner, group learning, individual learning. IV
- Yıl: 2003
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 149
Özet
oz ORTA DÜZEY ÖNCESİ AKADEMİC AMAÇLARLA İNGİLİZCE ÖĞRENEN ÖĞRENCİLERİN ÖĞRENME STİLLERİ TERCİHLERİ VE DİL ÖĞRENME STRATEJİLERİ ARASINDAKİ İLİŞKİ Tabanlıoğlu, Selime Yüksek Lisans, İngiliz Dili Eğitimi Tez Danışmanı: Y. Doç. Dr. Gölge Seferoğlu Haziran 2003, 135 sayfa Bu çalışmanın amacı öğrencilerin algısal öğrenme stillerini ve dil öğrenme stratejilerini saptamak, algısal öğrenme stilleri ve dil öğrenme stratejileri tercihleri bakımından kızlar ve erkekler arasında önemli farklar olup olmadığını saptamak ve algısal öğrenme stilleri ve dil öğrenme stratejileri arasında bir ilişki olup olmadığını araştırmaktır. Bu amaçla 60 öğrenciden iki tane anketi cevaplandırmaları istenmiştir. Bu anketlerden birincisi öğrencilerin öğrenme stillerini diğeri ise öğrenme stratejilerini saptamak amacıyla kullanılmıştır. Ayrıca, öğrencilerin okurken hangi bilişsel ve biliş ötesi stratejileri kullandıklarını görmek amacıyla sesli düşünme oturumları düzenlendi.Birinci anketin verileri incelendiğinde, öğrencilerin asıl öğrenme stillerinin işitsel öğrenme ve bireysel öğrenme olduğu ortaya çıkmıştır. Ayrıca dokunsal öğrenmenin tercihi bakımından kızlar ve erkekler arasında fark bulunmuştur. İkinci anketin sonuçlan incelendiğinde en çok tercih edilen strateji kategorisinin zihinsel stratejiler olduğu belirlenmiştir. Sonuçlar ayrıca kızlar ve erkekler arasında strateji tercihleri bakımından fark olmadığını göstermiştir. Öğrenme stillerinin ve dil öğrenme stratejilerinin arasındaki ilişki incelendiğinde aşağıdaki bulgular elde edilmiştir:. Görsel öğrenme stilleri ve duyuşsal öğrenme stratejileri arasında önemli bir ilişki ) olduğu ortaya çıkmıştır.. İşitsel öğrenme stilleri ve zihin, bilişsel, duyuşsal ve sosyal stratejiler arasında bir ilişki olduğu görülmüştür.. Bireysel öğrenme stillerinin ve kompanse etme stratejilerinin arasında önemli bir ilişki olduğu görülmüştür.. hiçbir öğrenme stilinin biliş ötesi stratejileri ile arasında ilişki yoktur. Sesli düşünme oturumları sonuçlan öğrencilerin pek çok değişik bilişsel ve biliş ötesi stratejiler kullandıklannı göstermiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE RELATIONSHIP BETWEEN LEARNING STYLES AND LANGUAGE LEARNING STRATEGIES OF PRE-INTERMEDIATE EAP STUDENTS Tabanhoğlu, Selime M. A., Program in English Language Teaching Supervisor, Assist. Prof. Dr. Gölge Seferoğlu June 2003, 135 pages This thesis aims to identify the learning styles and strategies of students, to check whether there are significant differences in the learning style and strategy preferences between male and female learners, and investigate whether there is a relationship between students' learning style and strategy preferences. A total of 60 students were asked to complete two questionnaires. One was used to identify students' perceptual learning style preferences and the other was used to identify students' learning strategies. In addition, think aloud protocols were held to determine the cognitive and metacognitive strategies students used while reading. mThe data analysis of the first questionnaire revealed that students' major learning style preferences were auditory learning and individual learning. Furthermore, significant difference was found in the preference of tactile learning between males and females. The analysis of the second questionnaire revealed that cognitive strategies were favoured the most. No significant difference was found in the preferences of learning strategies between males and females. The analysis with respect to the relationship between learning styles and strategies revealed that. visual styles had a significant relation with affective strategies;. auditory styles had significant relationships with memory, cognitive, affective, and social strategies;. there was a significant relationship between the individual learning style and compensation strategies.. none of the learning styles had a significant relationship with metacognitive strategies. The think aloud protocols revealed that students used various cognitive and metacognitive strategies.