The Settlement patterns of Altınova in the early Bronze Age
Erken Tunç Çağ'ında Altınova'nın yerleşim düzeni
  1. Tez No: 140222
  2. Yazar: FAHRİ DİKKAYA
  3. Danışmanlar: DR. BURCU ERCİYAS
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Arkeoloji, Archeology
  6. Anahtar Kelimeler: Yerleşim Düzeni, Erken Tunç Çağ, Altmova, Keban Barajı, Nüfus, Erken Transkafkasya Kültürü, Gravity Model, En Yakın Komşu Analizi, Yerleşim Hiyerarşisi vı, Settlement Pattern, Early Bronze Age, Altmova, Keban Dam, Population, Early Transcaucasian Culture, Gravity Model, Nearest Neighbor Analysis, Landscape Archaeology, Settlement Hierarchy IV
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yerleşim Arkeolojisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 203
Özet
oz ERKEN TUNÇ ÇAĞ'DA ALTINOVA'NIN YERLEŞİM DÜZENİ Dikkaya, Fahri M.Sc, Yerleşim Arkeolojisi Lisansüstü Programı Danışman: Dr. D. Burcu Erciyas Aralık 2003, 184 sayfa Bu çalışma Altmova'nın Erken Tunç Çağ' da yerleşim düzenini ve sosyo kültürel bağlamda bu düzenin yansımalarını araştırmayı amaçlamaktadır. Doğu Anadolu'nun en bereketli ovası olan Altmova, Elazığ il sınırlan içindedir. Bölge, Erken Tunç Çağ'da iki önemli kültürel yapının çatışma ve etkileşim alanı idi. Suriye- Mezopotamya ve Transkafkasya olarak isimlendirilen bu kültürel yapılar, güçlü yerel kültürel bir yapıyı da içerisinde barındırmaktadır. Erken Tunç Çağ'da Altınova'nm yerleşim düzenine yabancı ve yerel kültürel unsurların etkileri ve sosyo-ekonomik yapıdaki yansımaları, sosyal bilimsel bir bakış açısı içerisinden tartışılmıştır. Ayrıca, yerleşim dağılımı ve sistemi, matematiksel yöntemler üzerinden analiz edilmiştir. Bu matematiksel yöntemlerin sonuçlan, sosyal ve kuramsal bağlamda tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE SETTLEMENT PATTERNS OF ALTINOVA IN THE EARLY BRONZE AGE Dikkaya, Fahri M.Sc, Settlement Archaeology Graduate Program Supervisor: Dr. D. Burcu Erciyas December 2003, 184 pages This study aims to investigate the settlement patterns of Altmova in the Early Bronze Age and its reflection to social and cultural phenomena. Altmova, which is the most arable plain in Eastern Anatolia, is situated in the borders of Elazığ province. The region in the Early Bronze Age was the conjunction and interaction area for two main cultural complexes in the Near East, which were Syro- Mesopotamia and Transcaucasia, with a strong local character. The effect of the foreign and local cultural interactions to the settlement patterns of Altmova in the Early Bronze Age and its reflection in the socio-economic structures have been discussed in the social perspective. In addition, the settlement distribution and its system were analyzed through the quantitative methods, that were iiigravity model, rank-size analysis, and nearest neighbor analysis. The results of these quantitative analyses with the archaeological data have been discussed in the social and theoretical context.