Eugenics in Turkey during the 1990's
Türkiye'de 1930'lu yıllarda öjenik
  1. Tez No: 140223
  2. Yazar: ORHAN AYBERS
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SEÇİL KARAL AKGÜN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Tarih, Türkiye Cumhuriyeti, 1930'lar, Sosyal Darwincilik, öjenik, Kısırlaştırma, Hadım Etme, Frengi, Sağlık, Güzellik iv, History, Republic of Turkey, 1930's, Social Darwinism, Eugenics, Sterilisation, Castration, Syphilis, Health, Beauty. in
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 185
Özet
oz TÜRKİYE'DE 1930'LU YILLARDA ÖJENİK Orhan Aybers Doktora, Tarih Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Seçil Karal Akgün Haziran 2003, 179 sayfa Evrim teorilerinin gelişmesiyle, değişik yerlerdeki Homo sapiens 'in“çok çeşitli”olduğuna inanılmaya başlandı. Açıkçası, bu düşünce, tek tanrılı dinlerin hakim olduğu toplumlardaki insanların kardeşliği inancı için yıkıcı oldu. Bu tartışmaların yapıldığı ortamda Darwin' in teorisinin yayınlanması, bahsi geçen hipotez için tetikleyici olurken, bu düşüncelerin insanoğlunun safiaştırılmasında kullanılma olasılıkları üzerinde çalışılmasına yol açtı. Endüstrileşmiş kapitalist toplumlar yeni bir ideolojik meşrulaştmcıya ihtiyaç duymaktaydı; bilimsel düşünce bunu sağladı. Tabii bilimler, model olarak, toplumu şekillendirmek için kullanıldı. Sosyal Darvvin'ciler 19' uncu yüzyılın sonlarından itibaren, bu amaca ulaşılması için çok çabaladılar. Öjenik bunun bir örneğidir. Bu çabalardan ırkçılık doğdu, gelişti. Bu tez Cumhuriyetimizin ilk yıllarında, 1930'lar süresince, sağlık uygulamalarını araştırmaktadır. Tam aynısı olmamakla birlikte, Avrupa'daki uygulamalarla kayda değer benzerlikleri gözlüyoruz. Bu tezde devlet aygıtının bazılarının bu konulardaki uyumlulukları ayrıntılarıyla incelenmiştir. Önermeler ve giderek artan bir kararlılıkla getirilen yasal uygulamalar, genç Millet Meclisinin yasama erkinin konu ile ilgisi, asıl inceleme alam olmuştur. Açıktır ki, idarenin eğilimleri ve ülkeyi modern kapitalist endüstrileşmiş bir topluma dönüştürme çabalan, toplumsal ve fiziksel saflaştırmayı amaçlama düşüncesini de gerektiriyordu; bu düşünceler birbirleriyle örtüşmekte idi. Durum yukarıda anlatıldığı gibi olmakla birlikte, kısa süre sonra terk edildi. Yapılması gerekecek büyük değişikliklerin göze alınamaması konunun kapatılmasına yol açtı.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT EUGENICS IN TURKEY DURING THE 1930'S Orhan Aybers PhD. Department of History Supervisor: Prof. Dr. Seçil Karal Akgün June 2003, 179 pages With the progress of evolution theories, it has been believed that Homo sapiens of various originations differed numerously. This idea apparently was a stroke for the assertion defending brotherhood in monotheist societies. Coincidentally the publishing of Darwin's work was a triggering factor of the hypothesis and whether it would have been applicable for human beings for the purpose of creating unadulterated race. Industrialised capitalist societies were in need of a new ideological justification; scientific knowledge presented it. Natural sciences were used to model the society. Social Darwinists utilised certain tasks to promote the objective, commencing late 19th century. Eugenics may be encountered as an example. From these efforts, racism grew. The thesis herewith analyses the measures that were imposed in early Republic during the 1930's. Though not precise, we observe worth quoting similarities with measures adopted in European societies. Conformations of certain governmental apparatuses were the major issue that was studied in detail. Propositions and legislative paces put forward to ascend, as relevant acts through a young National Assembly comprised our choice of interest. Evidently administration's tendency and efforts to renovate the country as a modem capitalist industrialised society demolished the doctrine of creating socially and physically purified members; since ideologies competed in impromptu. Though that was the case referred as above, it tended to diminish in the short run. Due to immense tiresome alterations to be held, the case had to quit.