Socio-political identity and integgroup perception: The case of Ülkücü group in Turkey
Sosyo-politik kimlik ve gruplar arası algı: Türkiye'de ülkücü grup örneği
- Tez No: 140248
- Danışmanlar: PROF. DR. E. OLCAY İMAMOĞLU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Psikoloji, Siyasal Bilimler, Psychology, Political Science
- Anahtar Kelimeler: nitelik tipi, yakın dış-grup, toplulukçuluk, karşılaştırma bağlamı, uzak dış-grup, ayırdedicilik-ayrıştırma hipotezi, grup temsili, kimlik-ayrıştırma hipotezi, bireycilik, iç-grup, iç-grup önyargısı, iç-grup kayırmacılığı, iç-grup homojenliği, dış-grup, dış-grubu küçültme, dış-grup homojenliği, algılanan bağlam, grupların algılanan değişkenliği, olumlu-olumsuz bakışımsızlığı, ilişkili gruplar, kendini-sınıflandırma kuramı, toplumsal kimlik, toplumsal kimlik kuramı, sosyo-politik kimlik, basmakalıp yargı, basma kalıp yargılama, ülkücü grup
- Yıl: 2003
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 426
Özet
ÖZ SOSYO-POLİTİK KİMLİK VE GRUPLAR ARASI ALGI: TÜRKİYE'DE ÜLKÜCÜ GRUP ÖRNEĞİ Dalmış, İbrahim Doktora, Psikoloji Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. E. Olcay İmamoğlu Eylül 2003, 407 sayfa Bu tez, ülkücü grubun iç-grup temsili konusuna odaklanan iki çalışmanın yanı sıra bir de hazırlık çalışması içermektedir. Kalıpyargı içeriği, doğruluğu ve kalıpyargı ile ilgili fikir birliği konularına yönelik ilk çalışma, yirmi ülkücü grup üyesi ile yapılan derin mülakat yöntemine dayanmaktadır. Sosyal kimliğin belirgin olduğu durumlarda, grup üyelerinin iç-grubu kronik bir dünya görüşünün, yani algılanan bağlamın, içine yerleştirecekleri varsayılmıştır. Grup üyelerinde genel olarak gözlenen sterotip doğruluğu ve sterotip ile ilgili fikir birliği olguları bu algılanan bağlamın bir açıklama olarak etkinliğine bağlı bulunmuştur. Dahası, sterotip içeriğinin olumluluğu da bu algılanan bağlamdan oldukça güçlü bir şekilde etkilenmektedir. İkinci çalışma, hedef grubun (iç-grup, yakın dış-grup, uzak dış-grup), nitelik türünün (olumlu, olumsuz), karşılaştırma bağlamının (sadece iç-grup, ikili grup ve üçlü grup), ve içgrupla özdeşleşme düzeyinin (yüksek-özdeşleşenler, düşük-özdeşleşenler) homojenlik algıları üzerindeki etkisini incelemiştir. Ülkücü grup üyelerinin katıldığı çalışmada bir dizi denence sınanmış ve aşağıda özetlenen sonuçlar bulunmuştur: İlk olarak, grup üyeleri iç-grubu hem yakın dış-gruptan hem de uzak dış-gruptan olumlu yönde daha homojen algılamışlardır. Bundan başka, yakın dış-grup da uzak dış-gruptan olumlu yönde daha homojen algılanmıştır. Daha doğrusu, uzak dış-grup olumsuz yöndeVI daha homojen algılanmıştır. İkinci olarak, grup üyeleri hem iç-grubu hem de yakın dış- grubu olumlu niteliklerden çok olumsuz niteliklere göre daha olumlu olarak homojen algılamışlardır. Bunun aksine, uzak dış-grubu olumsuz niteliklerden çok olumlu niteliklere göre daha olumsuz olarak homojen algılamışlardır. Üçüncü olarak, yukarıdaki algılar iç-grubun yalnız ele alındığı koşulda daha az vurgulanırken, üçlü grup bağlamında daha çok vurgulanmıştır. Dördüncü olarak, yukarıda özetlenen algı eğilimleri yüksek- özdeşleşenlerde, düşük-özdeşleşenlere kıyasla daha belirgin olarak gözlenmiştir. Bu ana etkilerden başka, bir dizi karmaşık ortak etkinin varlığı da bulunmuş ve bu bulgular ilgili yazın çerçevesinde tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT SOCIO-POLITICALIDENTITY ANDINTERGROUP PERCEPTION: THE CASE OF“ÜLKÜCÜ”GROUP İN TURKEY Dalmış, İbrahim Ph.D., Department of Psychology Supervisor: Prof. Dr. E. Olcay İmamoğlu September 2003, 407 pages This thesis consists of two studies together with a preliminary study, focusing on the issue of ingroup representation of the ülkücü group. The first study, addressing the problems of stereotype content, stereotype accuracy, and stereotype consensus, was based on in-depth interviewing with twenty members of the ülkücü group. it was hypothesized that the group members, when their social identities were salient, would locate the ingroup within a chronic way of looking at the world, namely the perceived context. The accuracy of stereotypes and the stereotype consensus commonly observed among group members depended upon the efficiency of this perceived context as an explanation. Moreover, the favorability of stereotype content also derived heavily from this perceived context. The second study, based on two hundreds ülkücü group members, examined the effects of target group (ingroup, close outgroup, distant outgroup), type of attributes (favorable, unfavorable), comparative context (intragroup, intergroup with close outgroup, intergroup with distant outgroup, multigroup), and level of identification with the ingroup (high-identifiers, low-identifiers) on the perceptions of homogeneity. A number of hypotheses were tested and the following results were found: First, group members perceived the ingroup as more positively homogeneous than both the close andiv the distant outgroup. Moreover, the close outgroup was perceived as more positively homogeneous than the distant outgroup. in fact, the distant outgroup was perceived as negatively homogeneous. Second, group members perceived both the ingroup and the close outgroup as more positively homogeneous in terms of unfavorable attributes than in terms of favorable ones. On the contrary, they tended to perceive the distant outgroup as more negatively homogeneous in terms of favorable attributes than in terms of unfavorable ones. Third, the above perceptions were less accentuated in the intragroup context, while they were more accentuated in the multigroup context. Fourth, the above perceptions were more accentuated for the high-identifiers than for the low-identifiers. Apart from these main effects, a number of complicated interactions were also discovered and these results were discussed with reference to the relevant literatüre. Keyvvords: attribute type, close outgroup, collectivism, comparative context, distant outgroup, distinctiveness-differentiation hypothesis, group representation, identity- differentiation hypothesis, individualism, ingroup, ingroup bias, ingroup favoritism, ingroup homogeneity, outgroup, outgroup derogation, outgroup homogeneity, perceived context, perceived variabiliry of groups, positive-negative asymmetry, relational groups, self-categorization theory, social identity, social identity theory, socio-political identity, stereotype, stereotyping, ülkücü group.