The Challenge of becoming an immigration country the case Germany in the light of the new legal drafton immigration
Göç ülkesi olmanın zorlukları yeni göç yasası taslağı ışığında Almanya örneği
  1. Tez No: 140252
  2. Yazar: YASEMİN YÜCE
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET OKYAYUZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Göç Ülkesi, Yeni Alman Göç Yasası Taslağı, Almanya'da Göç, Immigration Country, The New German Legal Draft on Immigration, Migration in Germany m
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 147
Özet
oz GÖÇ ÜLKESİ OLMANIN ZORLUKLARI. YENİ GÖÇ YASASI TASLAĞI IŞIĞINDA ALMANYA ÖRNEĞİ. Yüce, Yasemin Yüksek lisans, Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Mehmet Okyayuz Kasım 2003, 137 Sayfa Bu çalışma, Almanya' daki yeni göç yasasının tekrar gündemleştirdiği“Almanya bir göç ülkesi midir?”sorusuna yanıt aramaktadır. Bunun yanında göç ülkesinin ne anlama geldiğini, Almanya'nın göç tarihinin bu bakış açısından nasıl geliştiğini incelemiştir. Bu çalışmanın amacı Alman yeni göç yasası ile Almanya'nın göç ülkesi olma yolundaki tartışmalarını yansıtmaktır. Çalışmanın temel tezi, Almanya'nın süreç içerisinde de facto göç ülkesine dönüştüğü, bunun yeni göç yasası ile politik olarak da tanınmaya başlamasıdır. Klasik göç ülkelerinden farklı kuruluş ve gelişim süreci yaşayan Almanya'nın, göc ülkesi olma yolundaki engelini güçlü milli-devlet anlayışı oluşturmaktadır. Bu sebeble Almanya'da göç ülkesini tartışmanın arkasında Alman milli-devlet anlayışından kaynaklı tartışmalar yatmaktadır. Ama toplumsal dinamiklerin ve uluslararası gelişmelerin etkisiyle Almanya yeni bir göç yasasını ve“göç ülkesi Almanya”konseptini tartışmaya başlamıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE CHALLENGE OF BECOMING AN IMMIGRATION COUNTRY. THE CASE OF GERMANY IN THE LIGHT OF THE NEW LEGAL DRAFT ON IMMIGRATION. Yüce, Yasemin M.Sc., Department of Political Science and Public Admistration Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Mehmet Okyayuz November 2003, 137 pages This study is looking for an answer to the question“Is Germany an immigration country?”that has been re-put on the agenda with the new immigration law. At the same time, different dimensions of the immigration country concept have been explained so that the evolution of the characterstics of immigration and Germany's immigration history can be investigated in order to explain this question. The main argument of this study is that Germany has become a de facto immigration country by time and now with the new immigration law it will be recognizing this de facto phenomenon politically. Germany's state system and structure is different from classical immigration countries and moreover it has a strong nation-state tradition that is a big barrier for its becoming an immigration country. Thus, while immigration issue in Germany is debated, the issues stemming from this nation-state tradition will be debated as well. Today, international developments and social dynamics force Germany to redefine itself. Germany is now debating the concept“Germany as an immigration country”and the new immigration law.