Ordu örneğinde dindarlık-suç ilişkisi: Kuramsal ve ampirik bir deneme
Relationship between religiosity and crime in the case of Ordu: A theoretical and empiric experiment
- Tez No: 585078
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BEKİR ZAKİR ÇOBAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Sosyoloji, Religion, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Din, Dindarlık, Dindarlık-Suç İlişkisi, Religion, Religiosity, Relation of Religiosity and Crime
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 114
Özet
Bu tez Ordu ili örneğinde dindarlık-suç ilişkisi üzerine ampirik bir çalışmadır. Tezin giriş kısmında araştırmanın varsayımları, kapsam ve örneklem ile ilgili bilgi verilmiştir. Araştırmamızın temel varsayımı suç işlemiş ve hüküm giymiş bireylerin dindarlık düzeyleri ile suça bulaşmamış bireylerin dindarlık düzeyi arasında anlamlı bir fark olacağıdır. Buna ek olarak suçun tekrarı ve çeşitliliği ile dindarlık düzeyi arasında ters bir orantı olduğu; suç işlemiş bireylerin çocukluk ve ilk gençlik yıllarında yeterli ve sağlıklı din eğitimi almadıkları düşüncesi de varsayımlarımız arasında yer almıştır. Kuramsal ve uygulama şeklinde iki ana kısımdan oluşan çalışmanın ilk bölümünde din, dindarlık ve suç kavramları ele alınmıştır. İkinci bölümde örneklem ve kontrol grubu hakkında bilgi verilmiş kullanılan dindarlık ölçeği ve mülakat soruları açıklanmış, akabinde bulgular ifade edilerek bu bulguların değerlendirmelerine yer verilmiştir. Sonuç kısmında çalışmanın kuramsal kısmı ile ilgili genel bir özet verildikten sonra uygulamada elde edilen veriler yorumlanmıştır. Sonuç itibariyle uygulama yaptığımız örnek özelinde çalışmanın başındaki varsayımlarımız önemli ölçüde doğrulanmıştır.
Özet (Çeviri)
This thesis is an empirical study on the relationship between religiosity and crime in the case of Ordu. In the introduction, information about the assumptions, scope and sample of the research is given. The basic assumption of our study is that there will be a significant difference between the level of religiosity of individuals who have committed crimes and convictions and the level of religiosity of individuals who are not involved in crime. In addition, it is also assumed that there is an inverse relationship between the repetition and diversity of crime and the level of religiosity, and the idea that individuals who commit crimes do not receive religious education in their childhood and early youth. In the first part of the study, which consists of two main parts as theoretical and practical, the concepts of religion, religiosity and crime are discussed. In the second part, the information about the sample and the control group was given, the religiosity scale and the interview questions were explained. Then the findings were expressed and their findings were evaluated. In the conclusion part, after giving a general summary about the theoretical part of the study, the data obtained in the application are interpreted. As a result, our assumptions at the beginning of the study have been confirmed to a great extent in the case study.