Yeats and the white Goddess: A study of the female imagery in the works William Butler Yeats
Yeats ve Beyaz Tanrıca: William Butler Yeats'in eserlerindeki kadın figürlerinin çözümlemesi
  1. Tez No: 140269
  2. Yazar: EVRİM ÇOMAK YALÇIN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MARGARET SÖNMEZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İngiliz Dili ve Edebiyatı, English Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Yeats, Graves, Tanrıça, İrlanda, Kadın iv, Yeats, Graves, Goddess, Archetype, Ireland, Female m
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İngiliz Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 79
Özet
oz YEATS VE BEYAZ TANRIÇA: WILLIAM BUTLER YEATS'İN ESERLERİNDEKİ KADIN FİGÜRLERİNİN ÇÖZÜMLEMESİ Yalçın Çomak, Evrim Yüksek Lisans, İngiliz Edebiyatı Programı Tez Yöneticisi: Yardımcı Doçent Dr. Margaret Sönmez Ocak 2003, 72 sayfa Bu tez William Butler Yeats'in 1917 öncesinde yazılmış oyunlarının ve şiMerinin bir incelemesidir. Robert Graves'in The White Goddess adlı kitabında Beyaz Tannça'ya atfettiği özelliklerin smıflandmlması bir başlangıç noktası ve analitik bir araç olarak ele alındığında, Yeats'in eski düşünce sistemleri, mitoloji, okültizm ve İrlanda milliyetçiliğine olan ilgisi ve kişisel yaşamı ile bu tanrıça figürü arasında önemli bağlantılar ortaya çıkarılmıştır. Tanrıça ve onun özellikleri, Yeats'in düşünce sisteminde güzel ve tehlikeli kadınlara karşı bir eğilim oluşmasına sebep olmuştur. Sonuç olarak, bu tez söz konusu tanrıça figürünün yaratıcı bir anne olmasından ziyade, yok edici bir kadın olmasının Yeats için daha önemli olduğunun bir göstergesidir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT YEATS AND THE WHITE GODDESS: A STUDY OF THE FEMALE IMAGERY IN THE WORKS OF WILLIAM BUTLER YEATS Yalçın Çomak, Evrim M. A., Program in English Literature Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Margaret Sönmez January 2003, 72 pages The thesis presents an investigation of the plays and pre-1917 poems of William Butler Yeats. Taking Robert Graves's classification of the aspects of the White Goddess in The White Goddess as a starting point and analytical tool, important links between this figure and Yeats' s interests in ancient beliefs and mythology, the occult, the Irish Nationalist cause, and his personal life are identified. His near obsession with figures of beautiful and destructive women is shown to belong to a complex of ideas for which the Goddess and her attributes are seen to provide a pivot. The thesis identifies that, for Yeats, the enticing destroyer is a more important aspect of the Goddess than that of the creating mother.