Diş dokularından DNA analizi ile cinsiyet tayini ve sonuçların odontometrik veriler ile karşılaştırılması
Determination of sex from dental tissues by DNA analysis and comparison of the results with the data obtained from odontometric studies
  1. Tez No: 225487
  2. Yazar: YEŞİM DOĞAN ALAKOÇ
  3. Danışmanlar: PROF.DR. PENBE SEMA AKA
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Adli Tıp, Antropoloji, Diş Hekimliği, Forensic Medicine, Anthropology, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Adli diş hekimliği, amelogenin, seksüel dimorfizm, cinsiyet tayini, dental antropoloji, DNA analizi, diş boyutu, kimliklendirme, STR analizi, Forensic dentistry, amelogenin, sexual dimorfizm, dental anthropology, DNA analysis, tooth size, identification, STR analysis
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Disiplinlerarası Adli Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 134
Özet
Demografik özellikler içerisinde üzerinde en sıklıkla çalışılan cinsiyettir. İnsan kalıntılarından cinsiyetin belirlenmesi hem antropoloji hem de adli bilimler için önemlidir. Kimliklendirmenin güçleştiği, insan kalıntılarının ileri derecede bozulduğu durumlarda dişler vücudun en dayanıklı dokusu olarak değerli bilgiler sağlarlar. Dişlerden cinsiyetin belirlenebilmesi için odontometrik yöntem ve biyomoleküler çalışmalar olmak üzere iki tip uygulama yapılması mümkündür. Dişlerde metrik düzeyde bir seksüel dimorfizmin varlığı populasyonlar arasında değişmektedir. Türk populasyonunu temsilen seçilen Ankara Üniversitesi, Diş Hekimliği Fakültesi öğrencileri üzerinde gerçekleştirilen iki çalışmada seksüel dimorfizm oranı mesiodistal boyutta % 84 ve bukkolingual boyutta % 77 olarak bulunmuştur. Çalışmanın ilk bölümünde 110 çağdaş diş örneği üzerinde gerçekleştirilen odontometrik analizlerle elde edilen cinsiyet sonuçları DNA analizleri ile kontrol edilmiş ve adli çalışmalarda tek bir diş örneği ile cinsiyet tespitinin güvenilirliği tartışılmıştır. İkinci bölümde aynı yöntem Yoncatepe ve Adrasan kazılarından elde edilen antik dişlere uygulanmıştır. Çağdaş diş örnekleri üzerinde cinsiyet tayini için gerçekleştirilen DNA analizlerinde 110 örneğin tamamında sonuç elde edilirken, Yoncatepe kazı örneklerinde 48/60, Adrasan kazı örneklerinde ise 42/50 örnekte DNA sonucu alınabilmiştir. DNA sonuçlarının odontometrik veriler ile karşılaştırılması neticesinde cinsiyetin belirlenmesi açısından çalışılan üç toplumda farklı başarı oranları elde edilmiştir. Bu oranlar sırayla çağdaş dişlerde (MD %57,27; BL %61,8), Yoncatepe dişlerinde (MD %77,08; BL %72,92) ve Adrasan dişlerinde (MD %76,2; BL % 85,71) olarak bulunmuştur. Başarı yüzdeleri incelendiğinde odontometrik yöntemlerin tek başına cinsiyet belirlemede yeterli olmadığı ve diğer teknikleri destekleyen bilgiler sağladığına karar verilmiştir.
Özet (Çeviri)
The sex is the most studied demographic future. Determination of sex from human remains is critical for both anthropology and forensic sciences. In conditions where human remains are extremely fragmented a tooth, as the most durable part of human skeleton, can provide a lot of information. Determination of sex from a tooth is possible by two different methods; odontometric and biomolecular analysis. The sexual dimorphism in tooth dimensions differs in every population. In two studies representing Turkiye population mesiodistal and buccolingual tooth dimensions of Ankara University Faculty of Dentisty students were measured. The sexual dimorphism rate was found 84% for mesiodistal and 77% for buccolingual dimensions. In this study 110 contemporary teeth were measured for both mesiodistal and buccolingual dimensions and the sex results obtained from odontometric analysis were confirmed by DNA analysis to discuss the applicability of the method in forensic cases. Then the same methods were applied to Yoncatepe and Adrasan archeological samples. The DNA results for all contemprary teeth samples were positive where 48/60 teeth in Yoncatepe samples, and 42/50 teeth in Adrasan samples gave positive results. As a result, different success ratios in determining sex by odontometric analysis were found in these three populations. These ratios are respectively (57,27% MD; 61,8% BL) for contemporary samples, (77,08% MD; 72,92% BL) for Yoncatepe samples and (%76,2 MD; %85,71 BL) for Adrasan samples. According to these success rates, it was decided that determination of sex by just odontometric technique is not accurate enough and should be supported by other methods.